Japanski hibrid čovjeka i životinje sve je bliže ostvarenju?


U Japanu započinje jedan od najkontroverznijih eksperimenata u znanosti. Spajanje čovjeka i životinje kako bi iz takvih embrija uzgajali ljudske organe za transplantaciju.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

San japanskog znanstvenika Hiromitsua Nakauchija farma je na kojoj će se ovce, svinje ili majmuni uzgajati s organima za ljude. Japanska Vlada konačno mu je dopustila prvi korak. Embrije miševa i štakora genetski će izmijenjeniti kako ne bi mogli stvoriti vlastitu gušteraču. Zatim će u njih ubaciti ljudske matične stanice.

Bude li to uspješno, Nakauchi i njegov tim tražit će dopuštenje da isti eksperiment provedu na svinjama. Sve bi trebalo biti strogo regulirano pa će morati prekinuti početni ekspertiment ako se iz embrija razviju glodavci čiji bi mozak imao više od 30 posto sličnosti s ljudskim.

Isti znanstveni tim prošle je godine pokušao stvoriti embrij koji je kombinacija čovjeka i ovce. No embrij je na kraju sadržavao vrlo malo ljudskih stanica i brzo je uništen.

Još jedan kontroverzan eksperiment bio je stvaranje genetski modificiranog djeteta, što je prošle godine napravio kineski znanstvenik He Jiankui.

Svjetska zdravstvena organizacija sada je pozvala sve zemlje svijeta da zaustave bilo kakve eksperimente koji bi doveli do rađanja genetski modificirane djece.

KT