John Wayne sa sinom štuje kip Blažene Djevice Marije


Posljednjih nekoliko mjeseci internetom kruži fotografija Johna Waynea i njegovog sina Patricka koji se nalaze pored kipa BDM. Legendarni glumac nije bio katoličke vjere, ali se pred sami kraj svoga života obratio...

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Sudeći prema originalnom izdanju, u aranžmanu Pinteresta, fotografija je snimljena 1951., u Congu u Irskoj za vrijeme snimanja filma Tihi čovjek, koji govorio boksačkoj legendi koja se vraća u svoj rodni kraj.

Popularni Wayne (1907.–1979.) tijekom života bio je prezbiterijanski protestant, te se ženio čak tri puta, dok su svih njegovih sedmero djece katolici. Zanimljivo, unuk mu je postao katolički svećenik. I ne samo to, sve tri izabranice njegova srca bile su katolkinje.

Tako, usprkos činjenici kako nije bio katolikom čitav njegov život bio je obilježen katoličkom vjerom. Čak je i njegov veliki prijatelj, s kojim je radio u filmskoj industriji, režiser John Ford bio katolik.

Njegova prva žena, Josephine, Patrickova majka, se molila godinama za Waynovo obraćenje i nije se htjela ponovno udati sve do Johnove smrti, jer je znala da je njezin brak s filmskom legendom validan "dok ih smrt ne rastavi"...

Kada bi mu bilo teško Wayne se znao požaliti da je "do vrata zaglavio s katolicima", te da je on u srcu zapravo katolik, a ne prezbiterijanac. Međutim interakcija s praktičnim vjernicima "natjerala" je Wayna da obeća kako će se obratiti.

Iako je nemoguće znati što se krilo u mislima Johna Waynea za vrijeme fotografiranja on je pokazao primjer poštovanja vjere svojih supruga i djece. Kako pišu novinari portala churchpop.com možda su mu se tada, pored Gospina kipa, javile misli o prelasku na katoličanstvo.

John Wayne se obratio na katoličanstvo nekoliko dana pred smrt te tako ispunio davno obećanje svojim najbližima.

KT