Kina

Katolici iz Kine šalju medicinske maske u Vatikan


Kako je Vatikan još u siječnju u Kinu slao maske, vjernici iz Kine odlučili su uzvratiti uslugu.

Kad se Kina suočila s epidemijom koronavirusa, Vatikan je brzo poslao pomoć u obliku medicinskih maski. Kineska biskupija Xian, u provinciji Shaanxi, odlučila je uzvratiti tu uslugu jer se u Kini primjećuje smanjenje novih slučajeva dok istodobno broj zaraženih u Italiji raste.

CNA javlja, a prenosi Aleteia da je Biskupija Xian poslala 24 000 medicinskih maski u Vatikan, kao i mnoge druge biskupije u gradove u Italiji.

„Kada je kontinentalna Kina doživjela epidemiju, Sveta Stolica i talijanska crkvena skupina pomogle su slanjem medicinskih maski. Sad smo učinkovito suzbili virus, ali Italija sada pati. Na nama je red da pomognemo. Italiji je sada potrebna pomoć. I dat ćemo sve od sebe da prikupimo više materijala koji ćemo im donirati za borbu protiv epidemije. Iskreno se nadamo da će ove donacije, koliko god bile male, pomoći nekim ljudima. Također će pomoći u promicanju prijateljstva između Kine i Vatikana, te Kine i Italije“, riječi su oca Chena Ruixuena, jednog og organizatora dobrotvorne donacije.

Svećenik je nazvao COVID-19 „javnim neprijateljem čovječanstva“ i pozvao sve da se ujedine protiv bolesti. Otac Ruixue također je napomenuo da se za kineske građane „ljudski ekonomski život vraća u normalu.“ Dodao je i kako su mu rekli da će maske ići „ljudima na ulici“, što sugerira da bi ih mogli koristiti za zaštitu beskućnika.

U Kini, iz koje su stigla prva izvješća o koronavirusu, zabilježene su neke od najviših razina infekcije (više od 81 000) i smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom (više od 3 000), ali Italija je nadmašila Kinu, a po broju slučajeva više je od 10 000 umrlih.

T.M.I., KT