Pivo i svećeništvo

Katolički svećenik osvojio najveću nagradu za pivo


Jedan katolički svećenik uspio je podići ukus piva na novu razinu te je osvojio najveću nagradu u Sjedinjenim Američkim Državama za pivo iz kućne radinosti.

Nick McCoy i vlč. Jeff Poirot, dobitnici nagrade Ninkasi za 2017.; FOTO: Star-Telegram

Nick McCoy i vlč. Jeff Poirot, dobitnici nagrade Ninkasi za 2017.; FOTO: Star-Telegram

Sarajevo se upravo priprema za šesti po redu Beerfest koji će se održati od 20. do 22. srpnja pod sloganom: Ne vozi kad piješ. Međutim malo komu je poznato da je ove godine nagradu Ninkasi koju, za najbolje pivo, dodjeljuje Američka udruga domaćih proizvođača piva (American Homebrewers Association) osvojio katolički svećenik vlč. Jeff Poirot.

U razgovoru za Fort Worth Star-Telegram opisao je svoj osjećaj. „Nakon što smo vrištali od uzbuđenja kada smo pobijedili, bilo je teško riječima iskazati što nam Ninkasi znači“, rekao je vlč. Poirot te objasnio kako mu hobi pravljenja domaćega piva ne predstavlja problem u zvanju.

„Ovo je hobi i tako ga posmatram. Stoga nikada ne bih da on zasjeni ono što ja jesam… jer moja uloga svećenika ima prednost. Možete imati dužnosti u životu, možete imati obveza u obitelji i na poslu, ali također još uvijek možete činiti nešto što volite“, rekao je Poirot koji služi kao župnik u katoličkoj crkvi Svete Obitelji u Fort Worthu, šestom po veličini gradu u saveznoj državi Texas.

Domaće pivo proizvodi zajedno sa svojim partnerom u poslu Nickom McCoyem, koji je također katolik. Jedno od njihovih piva osvojilo je Ninkasi 2017. što je najveća nagrada za piće godine u Nacionalnom natjecanju proizvođača domaćeg piva.

Pivo svećenika Jeffa i njegova partnera Nicka izabrano je najboljim među više od 8 500.

Izloženo pod imenom Draft Punk ovo je pivo također osvojilo prvu nagradu među domaćim proizvođačima piva u Minneapolisu, u kategorijama Specialty IPA, Trappist Ale i Strong Belgian. Inače, ovo je treća godina kako se vlč. Poirot i McCoy sudjeluju u natjecanju proizvođača domaćega piva, odnosno piva napravljenoga u „kućnoj radinosti“.

Premda je uobičajeno da dobitnici nagrade Ninkasi krenu u posao otvaranja vlastitih trgovina ili pisanja knjiga, svećenik i njegov partner će ostati tamo gdje jesu. Jer, kako je objasnio vlč. Jeff, na kraju krajeva, njegova prvotna ljubav je svećeništvo, a pivo dođe kao dodatak.

KT