Kolumbija i Španjolska: Muškarac 18 godina lažno djelovao kao svećenik


Krajem 2018. svjetovni mediji diljem planete pompozno su objavili vijest kako je Katolička Crkva u Španjolskoj otkrila muškarca koji se nezaređen 18 godina pretvarao da je svećenik, najprije u Kolumbiji, a potom i na Pirinejskom poluotoku. Naravno od svega je napravljen cirkus te je ruglu izvrgnuta cjelokupna Crkvena hijerarhija, ali i vjernici...

Fotografija lažnog svećenika

Fotografija lažnog svećenika

Nakon što je Miguel Angel Ibarra 16 godina djelovao u nekoliko župa u Kolumbiji, u listopadu 2017. se preselio u biskupiju Cádiz i Ceuta u Španjolskoj gdje je boravio više od 14 mjeseci. Ništa nije ukazivalo na to da će Ibarra nanijeti ogromnu štetu novoj biskupiji, kao i cijeloj Katoličkoj Crkvi.

Međutim, kao grom iz vedra neba odjeknulo je izvješće iz biskupije Cádiz i Ceuta u kojemu je navedeno da se Ibarra lažno predstavljao kao svećenik na nekoliko župa u Kolumbiji prije nego je došao u Španjolsku.

Nakon pregleda dokumenata u Kolumbiji njegovo lažno predstavljanje otkriveno je početkom prosinca 2018. kada je iz te Južnoameričke države stigao dokaz kako Ibara nije svećenik, to jest, uopće nije bio zaređen.

"Događaji poput ovih mogu baciti sjenu na rad zaređenih svećenika, koji služe Crkvi svaki dan na uzoran način", navela je u izjavi mjesna biskupija u Španjolskoj.

Međutim vjernici ne trebaju "brinuti". Crkva priznaje vjenčanja i krštenja koja je on obavio tijekom svog višegodišnjeg obmanjivanja javnosti. Međutim, ispovijedi nisu validne kao i euharistije koje je predslavio. U izvješću je također navedeno kako biskupi već rade na temeljitoj istrazi kako se to moglo uopće i dogoditi te načinima ispravljanja "sablazni i štete koje je napravio Ibarra". Nažalost, kao što jedna trula jabuka pokvari čitavu korpu zdravih i u ovom sablažnjivom slučaju oblaćeni su svi svećenici u biskupijama u kojima je Ibarra djelovao.

U tužbi koja se vodi u Kolumbiji napominje se da je Ibarra krivotvorio dokumente te mu je naređeno da se vrati u svoju matičnu zemlju zbog sudskog procesa inače će snositi još gore posljedice.

Slična sablazan se dogodila i 2008. u Vatikanu kada je muškarac, koji nije bio zaređen, slušao ispovijedi u Bazilici Sv. Petra. Nosio je svećeničku halju, ali je kasnije razotkriven kada su njegove dokumente provjerile talijanske vlasti.

Koji motivi stoje iza ovakvih događaja vjerojatno neće biti do kraja istraženi.

KT