Lubanja Sv. Tome Akvinskog otkrivena na 700. obljetnicu njegove kanonizacije


Lubanja Sv. Tome Akvinskog stigla je u dominikanski samostan u Toulouseu u Francuskoj i smještena u novi relikvijar, 28. siječnja kada se proslavila 700. obljetnica svetčeve kanonizacije.

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

Novi relikvijar izradio je Augustin Frison-Roche, a blagoslovljen je na svetoj misi 27. siječnja u samostanskoj crkvi. Zatim je prenesen u jakobinski samostan u Toulouseu za slavlje mise otvaranja 700. obljetnice kanonizacije ovog talijanskog svetca, teologa i filozofa u subotu, 28. siječnja.

Nakon mise uslijedila je procesija s relikvijama.

Otvorenje relikvijara održalo se u sakristiji dominikanskog samostana u nazočnosti mons. Jean-Louisa Bruguèsa, OP, kancelara biskupije Toulouse fr. J.-François Galinier-Pallerola i priora samostana u Toulouseu fr. Philippea Jaillota, OP, javlja CNA.

Kipar i slikar Frison-Roche objavio je fotografiju novog relikvijara na svom Instagram profilu, gdje je napisao: "Sretna Nova Godina svima. Za mene počinje u svjetlu Svetog Tome Akvinskog."

Dominikanci su također podijelili fotografije ovog rijetkog događaja. "Prilika svjedočiti otvaranju relikvijara je rijetka, jer je zapečaćen kako bi se zajamčila autentičnost njegova sadržaja”, napisali su na svom Instagram profilu dodajući kako se relikvijar otvara samo pod iznimnim prilikama, poput njegove obnove.

Objavili su i video putovanja relikvijara koji se može pogledati na njihovu YouTube nalogu, a koji će uskoro krenuti na putovanje po Francuskoj i inozemstvu.

Vrijedi podsjetiti da je Sv. Toma Akvinski bio svećenik dominikanac, a smatra se jednim od najvećih crkvenih naučitelja, filozofa i teologa. Neka od njegovih najvećih teoloških djela uključuje Summa Contra Gentiles, Compendium Theologiae i Summa Theologica.

Umro je 7. ožujka 1274. Svetcem je proglašen 1323., a crkvenim naučiteljem 1567.

J.M., KT