Marija čita Katolički tjednik i u 94. godini


Majka, baka i prabaka te redovita pratiteljica Katoličkog tjednika Marija Papić, ako Bog da, proslavit će na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, 94. rođendan.

Marija Papić, djevojačkog prezimena Krajina, rođena je u obitelji Bože i Anđe rođ. Udovičić u selu Kolu u općini Tomislavgrad. Majka joj je umrla pri porodu kada je imala samo dvije godine, a iza nje je ostalo šestero djece. Ubrzo joj se otac ponovno oženio te dobio još šestero djece.  Maćeha, ili kako ju je Marija zvala „tetka“, naučila ju je krojiti, šivati, kuhati, djecu podizati i, ono najvažnije, sviju voljeti i poštivati.

Udala se s 20 godina i došla u mnogobrojnu obitelj, iako mimo volje njezina oca, ali nikada se nije pokajala. U katoličkom braku 45 godina živjela je sa svojim pokojnim suprugom Mirkom s kojim je dobila petero djece, od kojih je četvero živih. Zbog teških životnih uvjeta bila je često podložna raznim bolestima.

"Fino smo živjeli, iako u neimaštini. Borili smo se i radili i tako podigli svoje četvero djece koji su danas fakultetski obrazovani. Glad, bolesti i brojna obitelj su me pripremili za život, koji mnogi danas ne bi razumjeli", kazala je te dodala kako je čitati naučila kod časnih sestara, iako je završila samo jedan razred.

"Uvijek sam voljela nešto pročitati, nekoć su to bile novine koje su se kupovale, ne za čitanje nego radi papira u koji se zamotavalo sve pa i kruh te slanina koju smo spremali radnicima na njivu. Danas čitam Naša ognjišta i Katolički tjednik koje mi poštar donese", kazala nam je Marija Papić ističući kako je uvijek zanimalo i ljekovito bilje, a knjige o tome dobiva od nevjeste, koja je inače farmaceut.

Danas živi s obitelji svoga sina Mire koji joj je najmlađe dijete. "Pod istim krovom živi nas  četiri generacije. Hvala Bogu svi me dobro poštuju i brinu se za mene. Tri starije kćeri su udane i imaju svoje obitelji", kazala je te na kraju dodala kako ju je Bog obdario s 11 unučadi i 18 praunučadi.

Razvidno je kako čovjek u trećoj životnoj dobi, ako ga zdravlje posluži, ima vremena preispitivati stvarne životne vrijednosti, osvrnuti se na prošlost te život usmjeriti na ono što je Mariji uvijek bilo bitno, a to su vjera i obitelj te čitanje dobrog duhovnog štiva.

Ž.I., KT