Mongolija – najrjeđe naseljena država na svijetu (1924.)


Narodna Republika Mongolija uspostavljena je 26. studenoga 1924. kao komunistička prethodnica današnje moderne Mongolije. Riječ je o najrjeđe naseljenoj zemlji čija je Katolička Crkva tek 2016. dobila prvog svećenika...

Foto: Zemljopisni oblik i boje zastave Mongolije

Foto: Zemljopisni oblik i boje zastave Mongolije

Unatoč dugotrajnoj vezanosti za Sovjetski Savez, Narodna Republika Mongolija smatrana je suverenom državom, a od 1961. bila je i članica Ujedinjenih naroda. Početkom 1990-ih napustila je komunistički sustav i prihvatila demokraciju, piše povijest.hr.

Zanimljivo je da je Mongolija najrjeđe naseljena neovisna država na svijetu. Ima površinu od čak 1 566 000 četvornih kilometara, što znači da je oko 4,4 puta veća od Njemačke. Međutim, u njoj živi samo tri milijuna stanovnika, to je manje nego u nekim njemačkim gradovima. Brojem stanovnika po četvornom kilometru zaostaje za svim drugim svjetskim državama, uključujući Namibiju, pa i Zapadnu Saharu (djelomično priznatu državu). Situacija s rijetkom naseljenosti još je upečatljivija uz podatak da čak oko 45 % njezina stanovništva živi u glavnom gradu – Ulan Batoru (Ulaanbaatar).

Zanimljivo, Katolička Crkva u Mongoliji je "stara" tek 28 godina i tek je prije nekoliko godina dobila prvog svećenika. Više o tome možete pročitati ovdje.

Ž.I., KT