Mumija ima tetovažu arkanđela Mihaela


Mumificirani ostatci egipatske žene - nazvani Sudanska žena - otkriveni na groblju u blizini obale Nila, pokazali su iznenađujuće otkriće: ona je imala tetovažu arkanđela Mihaela.

mongram arkanđela Mihaela

mongram arkanđela Mihaela

CT snimak koji je uradio Britanski muzej, u okviru izložbe, otvorene 2014., otkriva da žena koja je živjela u Sudanu oko 700 godine (poslije Krista) ima tetovažu na unutarnjoj strani svoga bedra.

Mumificirani ostatci nazvani Sudanska žena

Kako je izvijestio Telegraph, tetovaža pokazuje križ na vrhu simbola koji predstavlja arkanđela Mihaela. U kombinaciji zajedno čine slova koja ispisuju ime Mihael (MIXAHΛ) na grčkom ili koptskom (oba jezika koriste veoma slično znakovlje).

Sukladno Britanskom muzeju, tetovaža sugerira kako je Sudanska žena bila kršćanka te se vjerojatno utjecala pod zaštitu ovog arkanđela – patrona Nubie.

Monogram Sv. Mihaela otkriven je upravo u Nubii, gdje je pronađen na zidovima crkava i grnčarije, ali su istraživači bili iznenađeni kada su ga vidjeli i kao tetovažu.

CT snimak otkriva tetovažu znaka Sv. Mihaela

Tetoviranje, kako bi se time pokazala pripadnost vjerskoj zajednici, popularno je među Koptima i danas. Mnogi imaju mali križ tetoviran na unutarnjoj strani ručnog zgloba.

Slična tradicija postojala je sve donedavno i među katolicima Bosne i Hercegovine, a nastala je kao „znak raspoznavanja“ u vrijeme života pod osmanlijskom okupacijom.

KT