Nadbiskup Brisbanea dao ultimatum svećenicima da do 15. 12. svi budu cijepljeni


Nadbiskup Brisbanea u Australiji, obznanio je kako je naložio svim biskupijskim uposlenicima uključujući svećenike, djelatnike u institucijama pa i neke volontere, da do 15. prosinca moraju svi biti u potpunosti cijepljeni.

Izuzeće od cijepljenja Nadbiskupija Brisbane dala je samo onima koji imaju medicinske razloge za to.

„Dok promatramo situaciju u Australiji i na međunarodnoj razini, jasno je da je cijepljenje najučinkovitiji način za smanjenje rizika od izloženosti ili rizika od prenošenja virusa na druge unutar naše zajednice“, rekao je nadbiskup Mark Coleridge 16. studenoga stoji u priopćenju na web stranici nadbiskupije.

„Stoga je Nadbiskupija Brisbane donijela odluku da će svećenici, djelatnici i određeni volonteri morati primiti dvije doze cijepiva protiv COVID-19 do 15. prosinca osim ako imaju službeno medicinsko izuzeće“, navodi se, uz pojašnjenja mons. Coleridgea da svećenici koji nisu potpuno cijepljeni dovode vjernike u „rizik“.

„Župnik ili pomoćnik župnika u župnoj službi treba upoznati vjernike, posjećivati obitelji, brinuti se za vjernike jačajući ih u Gospodinu i krijepiti vjernike sakramentima.

To znači da svećenici koji rade u župnoj službi moraju biti bliski ljudima. U okolnostima pandemije, svećenici angažirani u pastoralnoj službi koji nisu dvostruko cijepljeni dovode u opasnost svoje župljane. Stoga predstavljaju rizik za vjernike kojima služe, kao i za njihove obitelji“, dodaje se u izjavi.

Svećenici i đakoni koji nisu „dvostruko cijepljeni ne ispunjavaju svoju dužnost brige za vjernike“, napisao je mons. Coleridge.

Službeno medicinsko izuzeće jedina je vrsta izuzeća koju će nadbiskup Mark Coleridge prihvatiti, navodi se u pismu poslanom đakonima i svećenicima prenosi CNA.

Prema službenoj web stranici nadbiskupije, potvrda o medicinskom izuzeću mora sadržavati  „da osoba ne može primiti cijepljenje protiv COVID-19 jer ima priznatu medicinsku kontraindikaciju; naznaku hoće li medicinska kontraindikacija trajno ili privremeno spriječiti cijepljenje protiv COVID-19; i ako kontraindikacija samo privremeno sprječava cijepljenje protiv COVID-19, navod kada bi osoba mogla primiti cjepivo“.

„Neću uvažavati prigovor savjesti na cijepljenje valjanom iznimkom od ovdje navedenih odredbi“, napisao je mons. Coleridge.

„U potpunosti poštujem pravo priziva savjesti, posebno kada je pravilno oblikovano u katoličkom shvaćanju. Ali i ja imam savjest, a do moje odluke nije dovela samo zakonska obveza nego upravo savjest“, pojasnio je.

U priopćenju se navodi da će Queensland, država koja teritorijalno pokriva nadbiskupiju, ponovno otvoriti svoje granice u narednim tjednima, što će uzrokovati povećani rizik od zaraze COVID-19.

Država Queensland je primijenila stroge smjernice o putovanju u i izvan nje. Postigavši 70% procijepljenosti u studenome, iznijeli su plan za ublažavanje ograničenja, uglavnom za potpuno cijepljene putnike koji prelaze državne granice, kako stopa cijepljenja raste.

Kada Queensland dosegne 80% procijepljenosti, što se procjenjuje da će biti 17. prosinca, necijepljene osobe neće moći posjećivati „ranjive sredine“ poput staračkih domova, bolnica, zatvora i drugih.

Necijepljene osobe također neće moći pohađati „ugostiteljske objekte“ kao što su hoteli i pubovi i slično. Neće moći pohađati zatvorene ili otvorene zabavne prostore, festivale ili posjetiti galerije, muzeje ili knjižnice u državnom vlasništvu.

KT