Najstarija sačuvana skulptura raspeća nalazi se u Kölnu


Grad Köln u Njemačkoj poznat je po visokoj srednjovjekovnoj katedrali posvećenoj Sv. Petru i Djevici Mariji. No, mnogi ne znaju da je unutar ove crkve sačuvana najstarija skulptura raspeća.

Poznat kao Geronov križ ili raspelo, po imenu nadbiskupa koji ga je naručio u 10. stoljeću, ova skulptura od 1.82 metra visine i 1.64 metra širine, to jest raspona Isusovih ruku, izrađena je od hrasta, oslikana je i djelomično pozlaćena.

Ne samo da je u to vrijeme dovršena najveća skulptura na ovu temu, već je smatrana i najboljim djelom u nizu sličnih raspeća koji su uslijedili tijekom ranog romaničkog razdoblja. Način na koji je prikazano Isusovo tijelo, s pognutom glavom i beživotnim tijelom, evocirao je osjećaj patnje koji je u to vrijeme nedostajao sličnim drvenim raspećima.

To je vjerojatno rezultat pomaka u kršćanskim učenjima tijekom vremena kada je raspeće dovršeno.

Veličina i emocija Gerovog raspela donose osjećaj boli i tuge, a ne trijumf koji je obično povezan s ranijim drvenim raspećima. Iz tog razloga ovo se raspelo smatra prekretnicom u kršćanskoj ikonografiji.

Trenutno se čuva u kapeli u blizini sakristije nazvane Kapela Gero Križa.

Podvrgnut je restauratorskim radovima kako bi održao živopisne boje, ali njegova je struktura ostala vjerna izvorniku osim baroknog ambijenta, koji je dodan 1683.

Ako se nađete u Kölnu možete besplatno posjetiti katedralu i od ponedjeljka do subote u razdoblju od 06:00 do 19:30 sati te nedjeljom od 13:00 do 16.30 vidjeti ovo raspelo.

KT