Napravljena katolička verzija „Netflixa“


„VativVision“ naziv je nove internet platforme za gledanje serija, dokumentarnih i igranih filmova s katoličkom porukom napravljena po uzoru na „Netflix“ koja s radom počinje 8. lipnja.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Sadržaj iz sedme umjetnosti poput filmova o Papama, Vatikanskim muzejima, obiteljski filmovi i oni koji su snimljeni o životima svetaca samo su dio ponude VativVisiona piše talijanska La Stampa. „Cilj je širenje kulture, umjetnosti i vjere preko filmova, televizijskih serija i dokumentaraca nadahnutih kršćanskom porukom“, objasnio je Luca Tomassini, predsjednik spomenute platforme na konferenciji za medije.

Prvi film koji će biti prikazan na „katoličkom Netflixu“ je dokumentarac Lourdes redatelja Thierrya Demaizièrea i Albana Teurlaia, o čuvenom francuskom svetištu. „Pozdravljamo ovu inicijativu katolika, kršćana i stručnjaka za radio-televiziju koji su odgovorni za procjenu onoga što izabrati, a što ne“, istaknuo je prefekt vatikanskog Dikasterija za komunikacije Paolo Ruffini te je dodao kako je katolička televizija Tv 2000 ponudila VativVisionu uvrštavanje u katalog ponude dokumentarne filmove koji su nastali u njezinoj produkciji.

Platforma je nastala na inicijativu grupe vjernika laika, ali nije u vlasništvu Crkve niti je za njenu uređivačku politiku odgovorna Crkva. Bit će dostupna u cijelom svijetu posredstvom interneta najprije u Italiji, a uskoro i u SAD-u, Meksiku, Argentini, Filipinima, Španjolskoj, Poljskoj te drugim zemljama. Predviđena je i vlastita produkcija VativVisiona, a pristup korisnicima bit će omogućen uz jednostavno plaćanje (kartično, PayPal i Vialplay). Zainteresirani će se moći pristupiti sadržajima s različitih uređaja: pametnih telefona i televizora, tableta i, naravno, računara i laptopa.

D. K., KT