Natalitet u Engleskoj i Walesu najniži u posljednjih 80 godina


Stope nataliteta u Engleskoj i Walesu pale su na najnižu razinu od kada su se prvi put počele mjeriti. Na svakih 1 000 osoba u Engleskoj i Walesu ove godine je rođeno samo 11 beba.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Rođeno je ukupno 657 076 djece, 3,2 posto manje nego godinu ranije i gotovo deset posto manje nego 2012.

Britanski Ured za nacionalnu statistiku objašnjava da je pad nataliteta većinom posljedica pada plodnosti među parovima i njihova odluka da čekaju sa imanjem obitelji.

Žene sve kasnije postaju majke i odgađaju majčinstvo do tridesetih godina svog života, gdje ženska plodnost značajno počinje opadati.

Uzroci tome su vječno školovanje i odgađanje braka zbog karijere, nespremnost za ulazak u ozbiljnu vezu i nesigurnost tržišta rada.

Ovom fenomenu znatno će doprinijeti i trend kojeg je posljednji javno podržao i britanski princ Harry koji je sa svojom suprugom Meghan objavio da sigurno neće imati više od dvoje djece, kako bi «pomogli okolišu».

Naime, određene interesne skupine počele su javno zagovarati teoriju prema kojoj ne smijemo imati djecu, jer svako dijete troši kisik i generira CO2 već samim svojim disanjem, pa tako utječe na «klimatske promjene». Taj stav nedavno je u anketi YouGov podržalo 53 posto ispitanika, javlja tribun.hr.

Naravno, ova propaganda vrši se samo u europskim zemljama koje ionako imaju negativan prirodni prirast, dok recimo u Africi i Aziji to ne postoji iako u mnogim zemljama žene imaju prosječno i po petero djece.

KT