Neočekivana i neobična otkrića na Volujaku?


Je li na pomolu senzacionalno arheološko otkriće na Volujaku u općini Prozor-Rama?

Na ovo pitanje se sigurno ne može sa sigurnošću odgovoriti u ovom trenutku. No, ono što se nalazi na rubovima kanjona sigurno će privući stručnjake iz različitih područja koji će dati odgovore na ovo pitanje. Je li riječ o ilirskom naselju ili čak predilirskom bronačnom razdoblju potvrdit će istraživanja.

Nedavno je portal ramski-vjesnik.ba pisao o Ćućinoj pećini na Volujaku u Donjoj Vasti koja je stanište slijepog miša. Tome svakako treba dodati i pronalazak fosilnih školjki u blizini Ćućine pećine koje su stare više od 200 milijuna godina.

Ovih dana ponovno su obišli Volujak i na rubovima kanjona pronašli ulomke keramike ispod Gradine. Keramika se rasprostranila od same Gradine pa sve do vode odnosno do dna kanjona. Ona je sigurna potvrda o životu koji se odvijao na ovom mjestu još u dalekoj prošlosti. Usporede  li se ulomci s onima koji su ranije pronađeni na Gracu onda sa sigurnošću može ustvrditi da je riječ o brončanom razdoblju pa čak i starijem.

Nadamo se da će strka dati svoje stručno mišljenje.

Na 300 metara zračne udaljenosti  jugozapadno od Gradine nalazi se Seljanska gradina. I ona je smještena na samom rubu kanjona. Veliki krug od kamenja upućuje na ostatke nekog zida koji jasno govori da je riječ o nekoj građevini. Je li riječ o ilirskom naselju ili čak predilirskom bronačnom razdoblju potvrdit će istraživanja. U samom kanjonu su brojne pećine koje su služile kao sklonište za ljude što obitavaše tu. Snimka iz zraka jasno pokazuje zanimljivost lokaliteta.. Na sredini je plato obrastao niskim raslinjem.  Zanimljivo će biti arheološko istraživanje ovog prostora. U njemu su zasigurno skrivene brojne tajne života na ovom prostoru. Moći će se iz nalaza pročitati što je za nekadašnje stanovnike značio Volujak. Je li i za njih bio utočište u opasnostima kao što je to često bio za Donju Vast?

Mještani Donje Vasti brižno čuvaju pamćenje i s ponosom pričaju o Volujaku, pećinama, biljnom i životinjskom svijetu na ovom prostoru koji živi oko kanjona i rijeke Volujak. Posebno ističu riječnu pastrvu koju je teško uloviti u rijeci Volujak, riječnom raku…

Na ovom našem pohodu pravi vodiči i znalci Volujaka bili su Ivan Crnjac i Pavo Marić. Staze kojima se hodi teško mogu zarasti jer ih Donjevaščani redovno održavaju kako bi mogli doći na Volujak i odmarati dušu i tijelo, piše na portalu ramski-vjesnik.ba.

Ovaj prostor je pun neobičnosti, skriva tajne prošlosti, izaziva strahopoštovanje, podiže adrenalin avanturistima… Hoće li sve to ostati tajna i nestati ukoliko se izgradi tunel i potpuno isuši rijeka Volujak?

KT