Nova otkrića o životu ranih kršćana


Na rimskom putu "Via Salaria", u Italiji, pronađene su Prisciline katakombe na mjestu koji je nekoć bio kamenolom. Katakombe su korištene za pokapanje kršćana od kraja II. do IV. stoljeća, to jest, dok kršćanstvo nije postalo priznata vjera.

Nazvane su po Priscili, ženi rimskog vojskovođe i političara Manija Acilija Glabriona, koji je po predaji ubijen naredbom Domicijana, nakon što se Acilije obratio na kršćanstvo. Ove katakombe postale su stalno mjesto istraživanja arheologa koji nastoje donijeti nova saznanja o životu prvih kršćana.

Dvojica papa, Inocent X., i Klement IX. su poslali arheologe da kopaju Prisciline tunele početkom XVII. st. gdje su pronašli neke slike, a među njima i sliku žene sa djetetom, koja bi mogla predstavljati prvi prikaz Djevice Marije, ikad pronađen.

Nedavno, katakombe su još jednom postale izvorom čuđenja u arheološkom svijetu kada su Fabrizio Bisconti, profesor kršćanske ikonografije na rimskom sveučilištu, i njegov tim, pronašli rijetke privjeske koji sežu još u IV. stoljeće. Ovalni objekt koji je ukrašen licem plemenite žene u raskošnoj odjeći, rađen od crnog i bijelog oniksa je pronađen u grobnicama unutar glavnog tunela u katakombama.

Po Biscontiju, vjerojatno je bila riječ o obiteljskoj relikviji koja je pripadala bogatom pretku od nekoga tko je pokopan u katakombama na početku IV. st., kada je car Maksim naredio progone kršćana i zatražio od pape Marcela I. da se odrekne kršćanstva. Kada je Papa odbio preći na religije tadašnjeg Rima, odveden u ropstvo na neko vrijeme.

Ovaj pronalazak je rezultat procesa pedagoškog istraživanja koje je započela papinska komisija za sakralnu arheologiju prije dvije godine. A istraživanje vodi profesor Bisconti zajedno sa studentima arheologije rimskog sveučilišta.  

Filipa Lončar/ KT