Englaska

Novo lice srednjovjekovne napuštene crkve


Engleska napuštena srednjovjekovna crkva obrasla šibljem spašena je od daljnjeg propadanja.

Foto: Aleteia

Foto: Aleteia

Na istoku Engleske u Cambridgeshiru, kako Aleteia prenosi, spašena je napuštena srednjovjekovna crkva. Kako dugo nije služila svojoj svrsi, bogomolja iz 13. stoljeća bila je prekrivena vegetacijom prije dramatičnog spašavanja.

Prije 14 godina – 2004., udruženje Povijesne Engleske, svrstalo je crkvu Sv. Denisa u svoju baštinu u „rizični registar“. Tada se gotovo nije moglo poznati da je to crkva.

Crkva prije uređenja

Od davne 1217. pa sve do 1959. crkva je bila korištena za bogoslužje, a od kraja 60-ih godina prošlog stoljeća do danas postala je u prekrivena bršljanom i drugom vegetacijom. Takve okolnosti izazvale su ozbiljne strukturalne štete na krovu, zidovima i podovima.

Zahvaljujući sredstvima koje su prikupili konzervatori, crkva je doživjela dramatičnu preobrazbu i vratila nekadašnji sjaj. Klupko restauracije počelo se odmotavati 1985. kada je crkva već bila oskrnavljena. Tada je na brigu Vijeću južnog Cambridgeshire distrikta koji je trebao spriječiti njezino neposredno (očekivano) rušenje.

Unutrašnjost crkve

Nakon dijela restauracijskih radova koje je provelo gradsko vijeće, fondacija Friends of Friendless Churches,zadužena za spašavanje povijesnih crkvi kojima prijeti rušenje, završila je posao i sada je crkva ponovno otvorena posjetiteljima.

Dvije molitvene službe iz Taizéa održane su u crkvi za vrijeme rekonstrukcije, a posvećeni su i ostatci groblja.

Turistima je atrakcija i brod crkve izgrađen 1217. korištenjem kamena s poljana, što je, kako prenosi Aleteia, pokazatelj da su ljudi koji su gradili ovu bogomolju bili siromašni. Iako velik dio crkve datira iz 13. stoljeća, ima i elemente neogotike zbog popravaka iz 19. stoljeća koje je vršio arhitekt William Butterfield.

Crkva danas čeka posjetitelje

Što se tiče ugroženog zdanja, crkva je na svu sreću sklonjena s rizične liste Povijesne Engleske i širom otvorenih vrata čeka posjetitelje koji mogu vidjeti ovu stoljećima staru sakralnu građevinu, prenosi Aleteia.

T. M.