Operacijom "Cincar" oslobođeno Kupreško polje (1994.)


Prva združena akcija Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH, nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma, u proljeće 1994. operacija "Cincar" završena je 3. studenoga 1994.

Operacija je počela 1. studenoga, a ime je dobila po planini Cincar, koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njezinom istoimenom vrhu.

Naime, područje Kupresa okupirale su snage JNA i bosanskih Srba još 1991. te je vojska Republike Srpske držala u svojim rukama strateški važne prijevoje Malovan i Kupreška vrata. Oslobađanje ovog područja bilo je strateški važno i Hrvatima i Bošnjacima.

Hrvatima je bila važna kako bi oslobodili okupirani Kupres i omogućili povratak protjeranog stanovništva, što bi ujedno otklonilo mogućnost srpskog napada prema Šujici te Livnu i Tomislavgradu. S druge strane, Bošnjacima bi oslobađanje ceste Bugojno – Livno bitno popravilo opskrbne rute iz Dalmacije prema dijelovima središnje Bosne koje su držali.

Napad HVO-a vodilo je Zapovjednog područje Split i izvela ga je 2. gardijska brigada HVO-a, a s muslimanske strane bio je u odgovornosti 7. korpusa Armije BiH, piše povijest.hr.

Također, akcija je poslužila i za slabljenje i zaustavljanje neprijateljske ofenzive na Bihać koja je bila u tijeku.

Operacijom je oslobođen veći dio Kupreške visoravni zajedno s Kupresom. Ukupno je oslobođeno područje površine oko 600 kvadratnih kilometara, a vojska bosanskih Srba odbačena je dalje od planine Cincar te je otvorena prometnica Bugojno – Livno.

Operacija Cincar ujedno je bila uvod u hrvatske oslobodilačke operacije koje su uslijedile: Zima ’94., Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95. i Oluja.

Ž.I., KT