Patrijarh Kiril upozorio na opasnost globalne informacijske kontrole nad ljudima


U razgovoru za rusku državnu televiziju, patrijarh Ruske Pravoslavne Crkve Kiril kazao je da bi ljudi trebali biti oprezni kada koriste tehnološke i informatičke naprave, jer one "predstavljaju priliku za ostvarenjem globalne kontrole nad ljudima".

Foto: Kirlil I.

Foto: Kirlil I.

"Antikrist će biti osoba koja će rukovoditi svjetskom informacijskom tehnologijom, kontrolirajući tako čitav svijet. Svaki put kad koristite te naprave, htjeli vi to ili ne, uključili vi svoju lokaciju ili ne, netko može otkriti gdje se nalazite, točno koji su vam interesi i čega se bojite“, izjavio je patrijarh Kiril, a prenio tribun.hr.

"Ako već ne danas, onda bi se sutra mogle pojaviti metode i tehnologije koje će nekome ne samo pružiti pristup svim informacijama, već mu i omogućiti da iskoristi sve te informacije. Zamislite moć koja će biti koncentrirana u rukama onih koji će znati sve što se događa u svijetu. Takva moć koncentrirana na jednom mjestu utjelovljuje dolazak Antikrista“, rekao je patrijarh i dodao da njegova Crkva nije protiv tehnološkog napretka, već protiv "stvaranja sustava čiji je cilj kontrola identiteta čovjeka".

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril I. (svjetovno ime Vladimir Mihajlovič Gundjajev) rođen je u Sankt-Peterburgu u Rusiji 1946. vrhovni je predsjedatelj Ruske Pravoslavne Crkve.

Postao je svećenik i monah 1969., a 1976. postavljen je za episkopa Viborga. Godine 1977. izabran je za arhiepiskopa. Postao je arhiepiskop smolenski i vjazemski 1984., a u travnju 1984. arhiepiskop smolenski i kaliningradski. Za mitropolita je postavljen 1991.

Nakon smrti patrijarha Aleksija II. (5. prosinca 2008.), izabran je za novog patrijarha Ruske Pravoslavne Crkve 27. siječnja 2009.

KT