Podkraj

Pedeset godina braka supružnika Barić


Na Stjepandan, 26. prosinca u župi Sv. Ane Podkraj u Travničkom dekanatu, supružnici Barić, Anto i Ana rođ. Dovođa, u zajedništvu s mnogobrojnom obitelji, rodbinom i prijateljima, svečano su proslavili 50 godina braka.

Iako je dan njihova vjenčanja bio 28. siječnja, oni su se odlučili za ovaj nadnevak zbog nazočnosti svojih najbližih, poglavito djece: Marice, Ivice, Mandice i Franje s njihovim supružnicima, kao i devetoro unučadi, koji svi žive u Švicarskoj.

Misno slavlje povodom zlatnog pira supružnika Barić u podkrajskoj župnoj crkvi predvodio je župnik vlč. Viktor Šošić. On je u prigodnoj propovijedi progovorio o kršćanskom braku napominjući da kada su dvoje jedno tijelo i jedna duša, te kad postoji uzajamno i dugotrajno poštovanje – brak opstaje, unatoč teškim trenutcima koje je imao i ovaj bračni par tijekom svih godina...
Obred je praćen nekim starinskim običajima, te nastavljen radosnim druženjem za obiteljskim stolom.

Ana, rođena 1950. i Anto rođen 1952. bili su susjedi u rodnom Podkraju, te se tako rodila i ljubav među njima, i mladi su se vjenčali. On je 1972. zbog posla otišao u Švicarsku, te mu se ondje, 1989. s djecom, pridružila i supruga. Svoju su djecu odgajali u tuđini, ali nisu zaboravili rodni Podkraj gdje im je 1976. izgrađena kuća teško stradala u ratnim 1990-im. Ognjište u domovini obnovili su 2002., a potom su se 2011. ondje za stalno i vratili.

KT