Pet najstarijih sveučilišta koji neprekinuto djeluju


Koja su to drevna sveučilišta koja neprekinuto djeluju do danas? Koje su znamenite osobe stjecale znanja u njihovim klupama?... sve su to pitanja koja zanimaju znatiželjnike pri posjetu nekoj visokoškolskoj ustanovi?

Mnogima je poznato kako je Sveučilište u talijanskoj Bologni najstarije postojeće. No, njemu uz rame stoji još barem četiri koja se mogu pohvaliti svojom poviješću i poznatim osobama koje su ih pohađale.

1. Sveučilište Bologna

Osnovano 1088., najstarije je na svijetu sveučilište koje postoji u neprekinutom kontinuitetu. Predstavlja jednu od najprestižnijih škola Europe, sa studentskom populacijom od 85 000, koji studiraju u četiri kampusa.

Među najpoznatijim njihovim nekadašnjim pitomcima su: kanteberijski nadbiskup Sv. Toma Becket, Petrarca, Erazmo Roterdamski, Nikola Kopernik i Inocent IX., papa s jednim od najkraćih pontifikata (od 29. listopada do 30. prosinca 1591.).

U novije vrijeme ovdje su diplomirali: automobilski magnat Enzo Ferrari i kontroverzni redatelj Pier Paolo Pasolini.

2. Sveučilište Oxford

Najstarije sveučilište na engleskom govornom području, osnovano je najranije 1096. u Oxfordu, Engleska. Oko 23 000 studenata pohađa njegove fakultete koji su iznjedrili 28 nobelovaca i 27 premijera Velike Britanije.

Također, pohađali su ga Sv. Toma More i pjesnik John Donne, a u novije vrijeme tu su se obrazovali: nekadašnji gradonačelnik Londona Boris Johnson te predsjednik SAD-a Bill Clinton.

3. Sveučilište Salamanca

Utemeljeno 1134. kao visoka škola u Salamanci, postalo je sveučilište bulom pape Aleksandra IV. godine 1218. Oko 28 000 studenata iz cijele Španjolske pohađa ovo prestižno učilište.

Njegovi poznati pitomci su: Sv. Ivan od Križa, istraživač Hernan Cortes te pisac Miguel de Cervantes.

Među poznatije novije studente koji su ovdje stekli svoju naobrazbu su: nekadašnji španjolski premijer Adolfo Suarez te američka sapisateljica i producentica Lisa Williamson (aka Sister Souljah).  

4. Sveučilište Cambridge

Engleski kralj Henrik III., nakon što se grupa učenjaka odvojila od Oxforda, osnovao je godine 1231. Sveučilište Cambridge.

Njegovi poznati pitomci iz starine su: Francis Bacon, Oliver Cromwell, Isaac Newton… a u novije vrijeme tu su se školovali: Charles Darwin, Stephen Howking te književnica Zadie Smith.

5. Sveučilište u Padovi

U gradu Sv. Ante, sveučilištu je prethodila pravna škola iz 1222., a danas na ovoj prestižnoj visokoškolskoj instituciji studira više od 40 000 studenata.

Poznati njegovi pitomci su: Sv. Franjo Saleški, liječnik Vesalius i Francis Walsingham, a tu je svoju visoku naobrazbu u novije vrijeme stekao i Intelov mikroprocesorski izumitelj, Federico Faggin.

Dodajmo ovomu da je najstarije Sveučilište u Hrvata ono u Zagrebu koje je osnovano 1669.

KT/aleteia