SAD

Podizanje svijesti o invalidnosti kroz projekt „LEGO Church“


John Kraemer posvećen je misiji podizanja svijesti o invalidnosti kroz prekrasne crkvene LEGO konstrukcije već 20 godina.

Dok se neki zaljubljenici u LEGO zadovoljavaju unaprijed dizajniranim paketima blokova namijenjenih stvaranju specifične strukture, John Kraemer razmišlja izvan okvira. Ovaj arhitekt vodi LEGO Church Project, umjetnički projekt jednog čovjeka u kojoj se svake godine gradi nova ogromna LEGO crkva. Projekt je plod ljubavi, a Kraemer ga koristi kao sredstvo za promicanje svoje vjere i svijesti o osobama s invaliditetom, piše Aleteia.

Građevine su veličanstvenog dizajna. Mnoge od ovih minijaturnih crkvenih građevina izrađene su na dva kata. Jedna stvar po kojoj se Kraemerov rad ističe je njegova pažnja posvećena detaljima, kao što je puna kongregacija od 200 sićušnih ljudi i realistični vitraji. Svaka konstrukcija zahtijeva oko 20 000 LEGO blokova.

 

John je pokrenuo ovaj projekt 2001., ali njegov entuzijazam za igračke s blokovima seže još u djetinjstvo. Kao dječak počeo je graditi s prijateljima. Druga djeca su radila na svemirskim brodovima i objektima, ali Kraemer je uvijek težio zgradama.

„S vremenom su se te zgrade počele pretvarati u crkve, što je bio vrlo važan dio odrastanja – crkva i obitelj. U tim ranim danima nisam imao pojma u kojem smjeru će me Bog ovim odvesti“, objasnio je.

Kako su njegove vještine napredovale, počeo je izrađivati sve kompleksnije građevine te nakon izvjesnog uspjeha, započeo je LEGO crkveni projekt. Od 2016. vodi cijeli projekt s bloga pod nazivom Praying at the Bricks.

Međutim, umjesto vremena za igru, Kraemer koristi svoje građe za prijeko potrebno vrijeme za molitvu. „Osobno to nazovam 'molitva sa svojim rukama'. Na taj način je projekt je doveo do moje vlastite svijesti o različitim potrebama i željama unutar Crkve. To mi je omogućilo da produbim svoj vlastiti molitveni život te me čini više usredotočenim na svijet oko sebe”, istaknuo je Kraemer.

Svjesnost o invalidnosti

Jedna od vodećih snaga Kraemerove 20-godišnje težnje da nastavi svoje napore leži u vlastitom invaliditetu, naime on ima lakši oblik cerebralne paralize.

„S jedne strane, radi se o vjeri. Očito je za mene to prilika da na dubok i kreativan način podijelim svoju strast prema katoličkoj vjeri. To mi također daje priliku da pokažem svoje talente i sposobnosti, čak i ako imaš invaliditet kao ja, da Bog i dalje može koristiti tvoj talent na nevjerojatne i kreativne načine“, kazao je John.

N.Ž., KT