Poljski predsjednik Duda molio za svoju domovinu zahvaćenu pandemijom


Svetište Crne Gospe ili Gospe od Jasne Gore u Częstochowi najveće je marijansko svetište u Poljskoj. Prema legendi, Crnu je Gospu s Isusom naslikao Sveti Luka na dasci stola koji je napravio sâm Isus.

Foto: Twitter / JasnaGoraNews

Foto: Twitter / JasnaGoraNews

Poljski predsjednik Andrzej Duda u četvrtak navečer pomolio se u svetištu Gospe od Jasne Gore u Częstochowi za okončanje pandemije koronavirusa, objavili su na web stranici svetišta.

U službi koju je predvodio nadbiskup Wacław Depo, predsjednik Duda je uz malobrojnu pratnju molio pred ikonom Gospe od Częstochowe za svoju domovinu i sunarodnjake razasute po svijetu dok koronavirus uzima živote u brojnim zemljama.

Nadbiskup Depo se Bogorodici obratio riječima: “Danas, približavajući se beatifikaciji poljskog sina, kardinala Wyszyńskog, potvrđujemo pred tvojom slikom da vjera našeg naroda i vjerske veze nisu privatna stvar i spomenik iz prošlosti, nego dar Božje milosti i istovremeno zadatak.”

Na kraju službe, Duda je poglavaru paulinskog reda, ocu Arnoldu Chrapkowskom predao krunicu sa zrncima izrađenim od oniksa s križem od poljskog jantara, koji ju je položio na oltar. Nakon toga, poljski se predsjednik pomolio nekoliko minuta u tišini.

Svetište Crne Gospe ili Gospe od Jasne Gore u Częstochowi najveće je marijansko svetište u Poljskoj. Prema legendi, Crnu je Gospu s Isusom naslikao Sveti Luka na dasci stola koji je napravio sâm Isus. U 4. stoljeću tu je sliku spasila sveta Helena i prenijela u Carigrad.

Legenda kaže, prenosi Bitno.net. da je za vrijeme ikonoklastičkog pokreta slika bila skrivena u šumama Poljske, a kasnije je donesena u Częstochowu. Nakon svih tih događaja je 1430. godine za tu sliku izgrađena velika gotička katedrala, a kasnije je s tim svetištem nekoliko puta bila povezana sudbina same Poljske.

J.Vr.,KT