Pošli na sprovod, završili u zatvoru


Petnaest muškaraca optuženo je za kršenje zabrane u vezi s okupljanjima tijekom pandemije "koronavirusa" nakon što su nazočili sahrani mjesnog rabina u Lakewoodu u SAD-u.

Foto: pixabay, Ilustracija groblja

Foto: pixabay, Ilustracija groblja

Gradska policija dobila je dojavu da se, usprkos naredbama, 2. travnja održava sahrana na kojoj nazoči više osoba. Policija je došla te, nakon ukopa, napisala krivične prijave i prekršitelje odvela u privremeni pritvor.

Ukopan je rabin Chaim Moše Strulovic (73), koji je umro dan prije. Prema stranici matzav.com vodio je sinagogu Daas Kedoshim-Butcatch u Lakewoodu. Kako javlja inquirer.com rabin je testiran na koronavirus, međutim bio je negativan, da bi dan poslije preminuo. Obdukcije nije bilo te uzrok smrti nije utvrđen.

Zanimljivo, Lakewood u Americi ima drugu najveću populacija Židova izvan Brooklyna. Tako u Lakewoodu živi oko 70 000 Židova od oko 100 000 stanovnika.

Gradonačelnik Ray Coles je izjavio da se zakon odnosi na sve bez obzira na vjeru i naciju te su okupljanja zabranjena.

Istovremeno, jednom drugom rabinu Zeevu Rothschildu, koji je umro od koronavirusa, upriličena je "virtualna sahrana" na kojoj je sudjelovalo više od 10 000 ljudi.

Ž.I., KT