Posljednji pozdrav svećeniku poginulom u potresu u Siriji


S. Jacky Abinaffis iz Montreala odala je počast vlč. Imadu Daheru, grkokatoličkom svećeniku, poginulom u potresu koji je u veljači pogodio Tursku i Siriju.

S. Jacky je rodom iz Majd el Meoucha u Libanonu i dobro je poznavala vlč. Dahera. "Bio je prijatelj moje obitelji, bio je naš susjed, i blizak prijatelj moga brata", rekla je za Aid to the Church in Need (ACN).

Sada ona živi u Montrealu i komunikacijska je koordinatorica za Melkitsku eparhiju u Kanadi te direktorica trojezične (arapski, engleski i francuski) internetske radio-postaje Sawt el Rab (Glas Gospodnji).

Inače u proteklih nekoliko godina vlč. Imad došao je u Montreal četiri puta, posljednji put u siječnju 2022. "Mladi naše Crkve u Montrealu jako su ga voljeli", rekla je s. Jacky, koja je članica Družbe Sestara Naše Gospe od Svete Krunice.

S. Jacky Abinaffis

Bio je vrlo cijenjen čovjek od djela i riječi. Ranjen je tijekom sirijskog rata, 2012., kada se tijekom bombardiranja srušilo stubište, smrskavši mu ruke i veći dio lica. Mjesecima je bio u bolnicama, izgubio je oko te je imao nekoliko operacija ruku i lica, ali se nikada nije žalio. Za vrijeme rata nije htio napustiti Alepo.

"Ako je njima hladno, i meni će biti hladno s njima, a ako su u opasnosti, s njima ću živjeti najgore i najbolje", sjetila se s. Jacky njegovih riječi.

"Nosio si patnje zajedno s našim narodom. Podijelili ste tragediju potresa sa stanovnicima Alepa i po drugi put pali pod ruševine. Ali ovaj put si otišao da se pridružiš onome koga tvoje srce voli, Isusu. Dragi vlč. Imad, suputniče moje mladosti i sumolitelju krunice, tijekom rata u Libanonu, ti si jedini otišao od Ain El Remmaneha do Achrafieha, a zatim do Al Dawre, za vrijeme bombardiranja, da vidiš ide li sve dobro u kršćanskim zajednicama. Nakon 25 godina ponovno smo se sreli u Kanadi. U grko-melkitskoj katoličkoj katedrali Saint-Sauveur u Montrealu voljeli su te i mladi i stari. Ovdje si s nama proslavio Božić i Novu godinu, bio si pun života i nade. Brate moj, znam da si u raju, ali tvoj odlazak je srceparajući. Neka je Gospodin na pomoći tvojoj majci i tvojoj obitelji", stoji, između ostaloga, u posljednjem pozdravu vlč. Daheru koji je napisala s. Jacky.

Ž.I., KT