Preminuo posljednji preživjeli monah iz alžirskog masakra


Otac Jean Pierre Schumacher, jedan od dvojice trapističkih monaha koji su preživjelih masakr u opatiji Tibhirine u Alžiru 1996., preminuo je u 97. godini.

Papa Franjo i o. Jean Pierre Schumacher u Maroku 31. ožujka 2019., FOTO: Vatican media

Papa Franjo i o. Jean Pierre Schumacher u Maroku 31. ožujka 2019., FOTO: Vatican media

O. Schumacher je preminuo 21. studenoga, na svetkovinu Krista Kralja, u trapističkom samostanu u Mideltu, u Maroku.

Pokojni je redovnik, kako piše CNA, služio kao noćni vratar opatije Tibhirine 27. ožujka 1996. kada su pripadnici Oružane islamske grupe oteli te kasnije obezglavili sedmoricu njegove subraće.

Otmičari, koji su u opatiju ušli kroz podrum, te noći nisu prošli kroz ulazna vrata gdje je o. Schumacher bio smješten. Osim njega, jedini preživjeli iz te zajednice, otac Amédée Noto preminuo je 2008.

Sedam monaha mučenika iz njegove zajednice proglašeni su blaženima 8. prosinca 2018., zajedno s još 12 kršćana ubijenih tijekom građanskog rata u Alžiru 1990-ih. O. Schumacher bio je nazočan njihovoj beatifikaciji u Svetištu Gospe od Svetog Križa u Oranu.

Priča monaha iz Tibhirine ekranizirana je u francuskom filmu Bogovi i ljudi iz 2010., koji je osvojio Grand Prix na Filmskom festivalu u Cannesu.

Papa Franjo pozdravio je o. Schumachera te mu poljubio ruku tijekom apostolskog posjeta Maroku u ožujku 2019.

Jean Pierre Schumacher rođen je 1924. u Lorraineu, u Francuskoj. Nakon što je Njemačka de facto preuzela kontrolu nad pokrajinom Alsace-Lorraine tijekom Drugog svjetskog rata, na silu je unovačen u Wehrmacht, ali nikada nije poslan na bojišnicu zbog liječničke dijagnoze tuberkuloze.

Nakon rata ušao je u sjemenište koje su vodili oci maristi te je 1953. zaređen za svećenika. Nekoliko godina kasnije pridružio se trapističkom samostanu u Bretanji u Francuskoj.

Na traženje biskupa Alžira, poslan je 1964. u opatiju Tibhirine. Bio je dio zajednice 30 godina kada su mu braća stradala.

Nakon masakra, o. Schumacher je zajedno s o. Notom ponovno uspostavio samostan Gospe od Altasa (Notre Dame de L'Atlas) u Maroku.

U intervjuu 2011. godine rekao kako se neprestano moli za muslimanske ekstremiste koji su mu ubili subraću, napominjući da je prior njegove zajednice, otac Christian, oprostio svojim ubojicama prije svoje mučeničke smrti.

„Moramo oprostiti. Bog nas poziva da ljubimo jedni druge“, rekao je tada o. Schumacher.

KT