Kolumbija

Redovnica koja je bila gotovo pet godina u zatočeništvu, vratila se u svoju domovinu


Nakon četiri godine i osam mjeseci u zatočeništvu, sestra Gloria Cecilia Narváez, misionarka koju su 2017. oteli džihadisti u Maliju, vratila se u svoju rodnu zemlju Kolumbiju.

 

S. Gloria, kolumbijska redovnica članica Kongregacije sestara franjevki od Marije Bezgrešne, oteta je 7. veljače 2017., iz sela Karangasso, u blizini grada Koutiala, u južnoj regiji Sikasso. Izašla je iz zatočeništva, 9. listopada, te otputovala u Rim, u Italiju. Tamo je upoznala papu Franju koji ju je blagoslovio. Od izlaska na slobodu živjela je s članovima svoje redovničke zajednice na periferiji Rima. U rodnu Kolumbiju konačno se vratila 15. studenoga, objavio je Vatican News.

Misionarka je iskazala veliku radost što je puštena iz gotovo petogodišnjeg zatočeništva te što se napokon vratila u svoju domovinu, gdje joj je obitelji.

Osvrćući se na svoje iskustvo, s. Gloria je govorila o čestom premještanju tijekom zatočeništva, za njezine otmičare nije bilo sigurno ostati na jednom mjestu, pa su stalno bili u pokretu. Unatoč svemu,  nijednom nije imala zdravstvenih problem, čak ni najobičniju gripu. Pripisuje to Božjoj milosti.

„U dane kada bi otmičari odlučili da ostanemo na jednom mjestu, ustajala bih rano ujutro, gledala izlazak sunca i zapisivala svoja razmišljanja ugljenom u bilježnicu, izražavajući svoje povjerenje u Boga”, kazala je s. Gloria.

U zatočeništvu je smjela imati šetnje, ali unutar vidokruga otmičara. „Nisam smjela pobjeći iz kampa, imala sam točno određen prostor unutar kojeg sam se smjela kretati, stoga sam išla u kratke šetnje. Često sam, dok sam hodala kroz pijesak, na otiscima stopala vidjela kako mi Bog pokazuje svoju ljubav. Odabrao me je i bila sam sigurna da me cijelo vrijeme čuva“, prisjetila se.

Govoreći o noćima u zatočeništvu redovnica je istaknula kako je je pronašla veliku utjehu u ljepoti mjeseca i sjajnim zvijezdama na nebu. Prazna pustinja i čuda prirode pomogli su joj da ostane spokojna i smirena u teškoj situaciji.

Premda je tijekom vremena razvila odnos poštovanja sa svojim otmičarima, bilo je jasno da su joj zamjerali njezinu kršćansku vjeru.

Prije nego što je oteta, s. Gloria je živjela u Maliju 12 godina. Njezina vjerska zajednica vodi zdravstveni centar, program opismenjavanja i sirotište u Maliju. Također je prethodno radila kao učiteljica u Kolumbiji, Meksiku i Beninu.

N.Ž.,KT