Relikvija Sv. Križa sjaji i u Sarajevu


Već drugu godinu zaredom uprava Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa ustupa relikviju Svetog Križa Gospodnjeg na javno čašćenje sarajevskoj župi Sv. Josipa.

Posljednjeg korizmenog petka ove godine, 12. travnja, na javno čašćenje vjernicima u župi Sv. Josipa u sarajevskom naselju Marijin Dvor, iznesena je relikvija Sv. Križa koja se inače čuva u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.

Tom prigodom skupina bogoslova sa svojim poglavarima pohodila je ovu župnu zajednicu koju predvodi dr. vlč. Oliver Jurišić, profesor filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, te su zajedno obavili pobožnost križnoga puta i slavili svetu misu.

Ideja o izlaganju relikvije Sv. Križa rodila se prošle godine. Nakana je bila još više istaknuti otajstvo Križa i muke Gospodnje, nudeći vjernicima da u svojoj blizini imaju priliku osjetiti i vidjeti djelić svetog drveta „kojem bi dano da dotiče toliko svete udove“ kako Crkva upravo kliče ovom svetom drvetu kroz Veliki tjedan.

Inače, prema pričama starijih i certifikatu, koji ide uz relikviju kao dokaz autentičnosti, komadić Sv. Križa došao je u sarajevsku Bogosloviju iz Njemačke i to onda kada je Vrhbosanska nadbiskupija ponovno otkupila svoju zgradu – kao da je željela i u tom slučaju potvrditi da nakon Velikog petka slijedi zora Uskrsnuća.

Nadajući se da će ovo uroditi duhovnim plodovima, ali i još temeljitijom pripravom za najsvetiju noć, kroz ovaj Veliki tjedan pola sata prije večernje svete mise koja je u 18:00 h, izloženo je relikvija na javno štovanje uz prigodno razmatranje koje predvodi đakon.

A. Petar Mihael Jašarević/KT