Smrt bana Tome Erdödya – straha i trepeti Osmanlija (1624.)

(1558.-1624.)


Na današnji dan 1624. umro je slavni borac protiv Osmanlija, hrvatski ban Toma Erdödy.

Unatoč tome što mu prezime zvuči mađarski Toma je bio zapravo Hrvat, barem koliko je moguće današnje kategorije nacionalnosti prenijeti u 16. stoljeće. Naime, Toma Erdödy je kao ban pisma pisao hrvatskim jezikom (uz službeni latinski). Isto tako, većina posjeda bila mu je na području današnje Hrvatske, a tek manji dio u Ugarskoj te austrijskim i slovenskim zemljama.

Toma je bio pripadnik slavne kuće Erdödy, koja je od svih plemićkih obitelji dala najviše banova u hrvatskoj povijesti nakon srednjeg vijeka. Utemeljitelj moći te obitelji bio je kardinal Toma Bakač Erdödy. Nakon kardinalove smrti to staro prezime Bakač prestalo se koristiti, a nasljednici su se potpisivali samo s prezimenom Erdödy.

Grof Toma Erdödy imao je ogromne posjede u Hrvatskoj. Bio je vlasnik Samobora, Jastrebarskog, Varaždina, Cesargrada i prostranih zemljišta uz Savu (Želin, Novigrad). Njegova obrana Hrvatske zapravo je bila isto što i obrana vlastitih posjeda, jer su se oni nalazili među prvima na udaru Turaka. Na prvoj liniji bojišnice nalazio se stari posjed obitelji Erdödy – Moslavina, piše povijest.hr.

Najpoznatija bitka u kojoj je Toma porazio Osmanlije bila je ona kod Siska 1593. Za tu je pobjedu dobio čak i pismo pohvale od tadašnjeg pape Klementa VIII., a proglašen je i vitezom Reda Svetog Otkupitelja. Toma je, osim kod Siska, sudjelovao i u drugim slavnim pobjedama nad Turcima – na području Moslavine i Ivanić-Grada.

Smrt ga je zatekla 17. siječnja 1624. u Krapini. Pokopan je s velikim počastima u zagrebačkoj katedrali. Njegov grob s lijepom baroknom nadgrobnom pločom nalazi se i danas desno od glavnog oltara.

Ž.I., KT