Sretan Božić uz pet pjesama u izvedbi Helene Fischer


U prosincu 2015. umjetnica Helene Fischer objavila je dupli album "Weihnachten" s 35 božićnih pjesama. Vama, dragi čitatelji, za Božić donosimo naš izbor top pet božićnih evergreena snimljenih uz Kraljevski filharmonijski orkestar u Londonu.

1. Stille Nacht

Ova pjesma zaslužuje biti na prvom mjestu i to ne samo zato jer ove godine slavi 200 godina postojanja, nego zbog toga što je doslovno najpoznatija božićna pjesma. Mnogima je najdraža, a što je najvažnije: njen autor svećenik Josef Mohr u ovoj božićnoj pjesmi nije zaboravio Isusa!


2. Maria durch ein' Dornwald ging

Ova divna njemačka pjesma seže iz 15. stoljeća, a najprije je bila hodočasnička, zatim adventska, a danas postaje sve više postaje božićna. Na izvrstan način spaja božićno i uskrsno otajstvo naše vjere razmišljajući o Šimunovu proročanstvu kako će Mariji Djevici “mač probosti dušu da se razotkriju namisli mnogih srdaca” (usp. Lk 2,35).


3. Little Drummer Boy

Napisala ju je Katherine Kennicott Davis 1941. godine. U tekstu je opisan siromašni dječak koji je, zajedno s kraljevima, pozvan vidjeti Isusovo rođenje. Budući da nije ponio nikakav dar, dječak je, uz odobrenje Isusove Majke, Isusu svirao svoj bubanj. U pjesmi kaže da je odsvirao kako najbolje zna (“I played my best for him”) i da mu se Isus nasmiješio (“He smiled at me”). Pjesma je izvorno nazvana “Carol of the Drum” i objavljena je u Davisu na temelju tradicionalne češke pjesme Tluče bubeníček.


4. Adeste Fideles

Adeste Fideles je božićna pjesma koja se pripisuje različitim autorima, uključujući Johna Francisa Wadea (1711.-1786.), Johna Readinga (1645.-1692.) i portugalskog kralja Ivana IV. Najstariji rukopis nosi upravo ime ovog posljednjeg, a nalazi se u knjižnici Kneževog dvora Vila Viçosa.


5. Feliz Navidad

Feliz Navidad božićna je pjesma portorikanskog pjevača i tekstopisca Joséa Feliciana i najpoznatija pjesma božićne tematike na španjolskom jeziku. Snimljena je 1970. godine.Helene Fischer rođena je u Krasnojarsku 5. kolovoza 1984. kao drugo dijete u obitelji povolških Nijemaca u Sibiru. Početak njezine glazbene karijere veže se za trenutak kada je njena majka poslala demo snimak glazbenom menadžeru Uweu Kanthaku. Prvi nastup na televiziji imala je u svibnja 2005. na Prvom programu Njemačke državne televizije (ARD, Das Erste) u emisiji Hochzeitsfest der Volksmusik. Tada je pjevala u duetu s poznatim njemačkim glazbenikom i televizijskim voditeljem Florianom Silbereisenom, između ostalog i poznati napjev Komm mit nach Varaždin iz operete Grofica Marica.

U veljači 2006. pojavio se njezin prvi album Von hier bis unendlich, a njena karijera od tada se razvija vrtoglavom brzinom. Osim u zemljama njemačkog govornog područja, Helene je značajnu popularnost stekla i u Nizozemskoj i Danskoj. Uz brojne duete ostale su posebno zapažene izvedbe s priznatim svjetskim glazbenicima kao što su Andrea Bocelli i Michael Bolton. Svake godine pred Božić održava se i popularni Helene Fischer Show.

KT