Immerath

Srušena povijesna njemačka crkva


Neoromanička katolička crkva Sv. Lamberta iz 19. st., u selu na zapadu Njemačke srušena je u utorak 9. siječnja, kako bi se otvorio prostor za rudnik.

Rušenje crkve u Immerathu; (Getty Images)

Rušenje crkve u Immerathu; (Getty Images)

Crkva Sv. Lamberta (636. – 700.), biskupa i mučenika iz Maastrichta, zbog svoje veličine u narodu poznata i kao „katedrala“, porušena je kao dio uklanjanja sela Immerath.

Riječ je, kako javlja Catholic Herald, o naselju zemljoradnika koje je nekoć imalo 1 200 duša, ali ga je preuzela rudarska kompanija RWE te premjestila sedam kilometara dalje. Tamo su ponovno izgradili kuće i bolnicu, a ekshumirali su i u novo groblje pokopali pokojnike.

"Posljednji pozdrav" crkvi

Crkva je bila nadaleko poznata i prepoznatljiva zbog svoja dva zvonika, građena neoromaničkim stilom. U njoj se misa nije održavala od listopada 2013. kada je i službeno bila desakralizirana. Kompanija RWE je podigla novu bogomolju u modernom stilu za potrebe seljana novoga naselja.

Sada će prostor nekadašnjeg sela Immerath biti površinski kop rudnika lignita.

Ono što na prvi pogled upada u oči jest skučenost i bezličnost modernoga crkvenoga objekta u odnosu na nekadašnju moćnu „katedralu“.

Nova crkva

KT