Sv. Ivan Pavao II. nije trebao biti ni rođen

Majci pape Wojtyle ginekolog je savjetovao pobačaj


Sv. Ivan Pavao II. je svetac koji se nije trebao roditi, jer je njegovoj majci ginekolog savjetovao pobačaj dok je u drugom mjesecu nosila Karola.

Foto: Majka Emilia i mali Karol

Foto: Majka Emilia i mali Karol

U jesen 1919. Emilia Wojtyła je primijetila da je trudna. Imala je već sina Edmunda od 13 godina, a kćer joj je preminula nedugo nakon poroda.  Emilia se bojala da više neće moći imati djece. Tako je u drugom mjesecu trudnoće pošla poznatom ginekologu dr. Janu Moskału u Wadowicama, prenosi katolička novinska agencija CNA,

Njegova dijagnoza bila je da ima rizičnu trudnoću i kako nema nikakve mogućnosti da rodi zdravo dijete. Da stvar bude još gora, ako bi se dijete i rodilo, majka ne bi preživjela. Savjetovao joj je pobačaj. Emilia to nije prihvatila jer je imala čvrstu vjeru.

O tome je znao samo njezin suprug Karol. Voljeli su se i zajedno su odlučili unatoč svemu dalje nositi trudnoću.

Tada je Karol za Emiliu odlučio potražiti drugog ginekologa i našao je dr. Samuela Tauba, koji je bio Židov. Bio je dobar specijalista, a zbog svojih karitativnih djelatnosti imao je dobar glas i ljudi su ga veoma voljeli. On je potvrdio dijagnozu prvog ginekologa, no nije savjetovao pobačaj. Ponudio se je da prati majčinu trudnoću. Savjetovao joj je da što više miruje.

Karol Wojtyła je rođen bez ikakvih komplikacija 18. svibnja 1920. Bilo je veoma vruće, oko 30 stepeni, a porođen je u dnevnom boravku u ulici Kościelna. Babica je bila Jadwiga Pawłęgowa. Karol i Edmund su otišli u 17 sati na svibanjsku pobožnost u obližnju crkvu.

Emilia je zamolila Jadwigu da otvori prozor kako bi čuli pjesmu iz crkve jer je željela da prvo što dijete čuje bude Gospina pjesma.

Dok su u crkvi pobožno pjevali Gospine Litanije, rođen je zdrav Karol Wojtyla. Dijete je bilo izuzetno veliko i jako.

Pravo je čudo je zapravo bilo što su oboje živi i zdravi.

Sveti Ivan Pavao II. znao je za ovo. On je svom tajniku kardinalu Dziwiszu ispričao da je rođen za vrijeme pjevanja Lauretarinskih litanija između 17 i 18 sati. To je isti sat kada je nakon 58 godina izabran za papu Katoličke Crkve.

Inače, dr. Taub, koji spasio trudnoću Emilije, pomagao je i ostalim majkama, ponekad i besplatno. Preminuo je 1933.

Bog se je poslužio liječnikom Židovom da se rodi budući svetac papa Ivan Pavao II.

O ovoj istinitoj priči svjedočile su tada i Emilijine prijateljice Helena Szczepańska i Maria Kaczorow.

Ž.I., F.P., KT