"Tjedan solidarnosti": Plodovi u hercegovačkim biskupijama


U ovogodišnjoj 13. korizmenoj akciji Hrvatskog Caritasa "Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH" HKR prati kako je proteklih 12 godina korištena pomoć i koje su aktualne potrebe u BiH.

Don Ante Komadina

Don Ante Komadina

Don Ante Komadina ravnatelj je Caritasa biskupijâ Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan. Kako je rekao za HKR, od 1982., odnosno otkako postoji mreža, uloga Caritasa u Hercegovini je značajna. Osobito je to bilo vidljivo nakon rata kada je Caritas razvio niz projekata zahvaljujući, među ostalim, partnerima i pomoći dobročinitelja iz inozemstva, prenijela je IKA.

„Naš je rad sada koncentriran na obitelji, djecu i mlade jer u našim Caritasima imamo jako puno mladih volontera. Drugi naglasak je na djeci i osobama s invaliditetom, a treći na skrbi o starim i nemoćnim osobama“, kazao je don Ante te poimence spomenuo Dječji vrtić Sveti Josip, rehabilitacijski centar Sv. Obitelj za osobe s posebnim potrebama, Centar Spes za djecu i mlade i hospicij Betanija te, zbog nedostatka sredstava, zasad ugašeno Obiteljsko savjetovalište.

Ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupijâ rekao je i kako će iskoristiti financijsku pomoć iz ovogodišnjeg Tjedna solidarnosti. Najavio je proširenje kapaciteta Doma s hospicijem Betanija. „U novom objektu gradimo još 40 mjesta za stare i nemoćne osobe, a jedan kat bit će namijenjen osobama s demencijom. U tom smo smislu na ovim prostorima pioniri, jer nema nijedne ustanove koja se bavi specijalno tim poslom. Zato ćemo provoditi i posebne edukacije osoblja“, naveo je ravnatelj Komadina.

Prema njegovim riječima, dio pomoći bit će usmjeren i projektima koji se odnose na djecu i osobe s posebnim potrebama, zatim na mlade, na stare i nemoćne te na osobe s invaliditetom.

KT