Brestovsko

Tradicija koja poziva na molitvu


Nadaleko su poznate božićne jaslice u Brestovskom, kojima s mnogo ljubavi, vjere i mašte klarise uljepšaju doživljaj Božića.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Samostan svete Klare u Brestovskom u srcu Središnje Bosne, pohode brojni koji na svojim putovima traže duhovnu i molitvenu potporu klarisa, časnih sestara Drugog franjevačkog reda čiji je život obilježen molitvom, potpunom predanošću Božjoj providnosti, siromaštvom, čistoćom i klauzurom.Ljudima iz svakodnevnog svijeta sve to, možda, izgleda prestrogo, ali klarise u takvu načinu življenja pronalaze neizrecivu radost, sljedeći Krista kao svoj cilj.

Franjinim stopama

Prema riječima s. Hijacinte Batinić, iščekivanje Isusova rođendana i sam blagdan ispunjaju ih posebnom duhovnom radošću jer treba sagraditi jaslice za Novorođenog. Prvo one najvažnije unutarnje, kako bi se Isus mogao roditi i nastaniti u očišćenu srcu. Potom i one vanjske koje božićni doživljaj u Brestovskom čine osobitim, podsjećajući da i mi trebamo biti maleni i ponizni kao djeca. Poput Djeteta na slamici, čije rođenje sestre jaslicama uprizoruju već 28 godina, nastavljajući tako tradiciju koju je započeo Sv. Franjo Asiški u talijanskom mjestu Grecciju 1223.

„Naše prve jaslice bile su jako skromne i siromašne jer je to u početku bio tek mali prostor u kutu naše samostanske govornice. Danas su to velike jaslice koje zauzimaju cijelu govornicu. S obzirom da su se sestre usavršile i uvještile, pravljenje jaslica ide mnogo brže nego prije, kada nam je trebao čitav tjedan. Sastoje se od različitih figura: maleni Isus, Marija, Josip, zatim 10-ak anđela, pastiri, kraljevi, ovčice, vol, magarac i te druge prikladne figure...“, prenosi nam naša sugovornica.

Kad je riječ o izradi jaslica, moramo posebno istaknuti s. Ivanu Šuljić, koja je preminula prošle godine i koju njezine susestre s puno ljubavi pamte i spominju, osobito u ovom božićnom vremenu. S. Ivana je osmislila sve što se u jaslicama nalazi i nerijetko ih i sama znala napraviti, a od početka joj je pomagala s. Klara Vujica dok su se kasnije tom poslu priključivale i druge klarise. Sada su tradiciju pokojne s. Ivane s puno ljubavi nastavile mlađe sestre.

Djetinje nestrpljenje

Uređivanje jaslica je za redovnice oduvijek bio radostan posao, a rezultat njihovih vrijednih ruku dolaze doživjeti i vjernici iz susjednih župa, koji to svake godine iščekuju s djetinjim nestrpljenjem.

„Možda bismo mogli reći da se vjernici još više negoli mi vesele našim božićnim jaslicama. Nitko tko nam dođe preporučiti se u molitve tijekom adventskog i božićnog vremena ne propusti posjetiti ih i uživati u njihovoj ljepoti. Jaslice su inače otvorene tijekom cijelog dana, pa mnogi tu ostanu u molitvi i divljenju, te nam uvijek kažu kako se ne mogu odvojiti od njih i da bi tu ostali satima promatrajući ih. A u božićnoj noći mi sestre imamo polnoćku u našoj kapelici, dok su vjernici na polnoćki u crkvi. Poslije mise mnogi dođu pred naše božićne jaslice pogledati ih i pomoliti se, te nama sestrama čestitaju Božić. U radosnom božićnom ozračju ostanemo do kasno u noć“, kazuje s. Hijacinta, govoreći kako je nekomu tko nikada nije bio u Brestovskom teško opisati jaslice jer bi se možda u riječima izgubila njihova ljepota. Stoga je najbolje doći po prekrasnu sliku iz prve ruke.

Vesele anegdote

Jaslice privlače ogromnu pozornost svih, posebice maleno dijete i životinje. No, jaslice nisu samo božićni ukras za sakralni ili neki drugi prostor – one nose snažnu simboliku i stvaraju poseban ugođaj u duši vjernika koji iščekuje novo rođenje Gospodinovo, ali i rođenje novog, vjernijeg, boljeg i radosnijeg čovjeka u svom srcu.

„One su tu da bi mi lakše spoznali kako se jedan BOG utjelovio u tom malenom Djetetu, toliko se ponizio, da je izabrao jednu štalu za svoje rođenje. Iz toga Gospodinova primjera i mi trebamo učiti. Ne smijemo zazirati od poniženja i od tvrde slamice koja nam se često nameće u životu, nego moramo sve prikazati Vječnom Ocu i sve strpljivo podnositi, tada ćemo biti Bogu Ocu ugodni kao što mu je bio ugodan i Njegov Jedinorođeni Sin, u kojemu je našao svu milinu. Božić je upravo vrijeme kad se taj osjećaj posebno budi u srcima ljudi“, komentira redovnica, koja skupa sa susestrama poručuje vjernicima da se ovaj Božić nipošto ne zaustave samo na izvanjskoj proslavi, odnosno, samo na kićenju božićnog drveta, stavljanju lampica i drugim božićnim ukrasima, nego neka nastoje da se maleni Isus rodi u njihovim srcima. „Neka se priprave za Božić s iskrenim obraćenjem, ispovjedi, molitvom i pokorom. Samo na takav način moći će doživjeti svu puninu milosti i blagoslova koje Božić u sebi sadrži. Svim vjernicima i ljudima dobre volje od srca želimo sretan i blagoslovljen Božić i obilje Božjeg blagoslova!“, poručuju sestre iz Brestovskog.