U kontejneru ostavljena beba sada je uspješan milijunaš


Kada mu je bilo samo nekoliko dana Freddiea Figgersa je njegova majka, prostitutka i ovisnica o narkoticima, ostavila u kontejneru za smeće. No, upravo je taj dječak izrastao u uspješnoga milijunaša.

Nasreću, ostavljenu su bebu u kontejneru u blizini gradića Quincy u Floridi (SAD), pronašli i pružili joj dom supružnici Betty i Nathan Figgers. Odlučili su posvojiti maloga Freddiea koji je postao brat njihovoj biološkoj kćeri.

No, unatoč tomu što je rastao u sretnome domu, obitelj je živjela u ruralnome području što znači da su svi znali za njegovu tragičnu sudbinu te se Freddie nije mogao riješiti etikete „bebe iz kontejnera“, kako je za Lightworkers napisala Mary Ashbaucher.

Mali se Figgers još kao dijete susreo sa sramotom napuštenosti. No zahvaljujući odlučnosti njegovih roditelja dana mu je prilika da otkrije ne samo ono što će ga držati podalje od nevolja nego ga i voditi da izgradi bogatstvo kao odrasla osoba.

Prvi kompjuter

U dobi od devet godina, Freddiev otac Nathan kupio mu je, za 25 dolara, stari Macintoshov kompjuter ne kojem će se igrati. Ubrzo je dječak pokazao svoje vještine tako što je uzeo računar i ponovno ga uspješno sastavio. Njegova lakoća razumijevanja kako Macintosh funkcionira vodila je do većega projekta te je uskoro imao kompjuter kojega je sam sastavio i pokrenuo.

Kao tinejdžer koji se razumije u tehnologiju, Freddie je dobio posao u mjesnoj gradskoj vijećnici Quincya gdje je popravljao njihove kompjutere.

U dobi od 15 godina, u dnevnoj sobi svojih roditelja pokrenuo je vlastiti servis. Sa 17 je napustio školu te imao dojmljivih 150 klijenata koji su se mu povjerili da kreira njihove web stranice i čuva sve njihove podatke. Međutim, tek nakon što mu je kod oca uznapredovala Alzheimerova bolest, njegov je posao dobio zaokret.

Prvi milijun nastao iz želje pomoći ocu

Sada u 20-im, Freddie je bio nadahnut da pomogne svome oboljelom ocu, jer je bilo „veoma teško gledati ga kako propada – to je nešto što ne možete nikada zaboraviti“.

„Uvijek sam bio iznimno zahvalan i njemu i mami. Učili su me da se ne vodim okolnostima koje me definiraju što sam bio“, podijelio je s javnošću dio svoje životne priče Figgers.

Ona dalje kaže kako je istim vještinama koje je usavršio zahvaljujući i očevim poticajima, Freddie razvio uređaj za praćenje kako bi ga stavio u očeve cipele ako bi se ovaj kojim slučajem izgubio.

Genijalni dizajn koji dolazi s GPS praćenjem omogućio mu je da locira svoga oca i komunicira s njim ako se ikad izgubi. U to vrijeme navršio je 23 godine, te je svoj izum prodao za 2,2 milijuna USD, dvije godine prije nego će mu preminuti otac.

Pomagati drugima

Godine 2017. Freddieva tvrtka Figgers Wireless, koja prodaje tablete i smartphone, imala je procijenjenu vrijednost od 62 milijuna USD. Tada on još nije bio napunio 30 godina.

No, kao izvršni direktor i dalje je imao želju pronaći načine kako drugima pomoći putem tehnologije, izjavivši: „Najbolje što čovjek može učiniti je utjecati na drugoga“.

Nastavio je razvijati sistem kako bi pomogao osobama s dijabetesom da kontroliraju inzulin preko bluetooth tehnologije, a također i radi na načinu kako pomoći obiteljima da ostanu u kontaktu s onima koji žive na ulici, kao što je objasnio: „Mogao sam ja biti na ulici – Mogao sam biti beskućnik ili mrtav da me u kontejneru nisu pronašli nakon što sam rođen.“

I dok Freddie zna životnu pozadinu svoje biološke majke, nema želju upoznati ju.

„Moji su me roditelji usvojili i dali mi ljubav i budućnost. Dali su sve od sebe kako bi svijet učinili boljim mjestom, a to je sve što i ja sada želim činiti“, dodao je.

U nastojanju pomoći drugima, on ne koristi samo znanje iz područja tehnologije. Ovaj filantrop također zavuče i ruku u svoj džep kako bi starima platio račune, sponzorirao programe za mlade, sačuvao obitelji od gubitka domova zbog ovrhe te ponudio stipendije za fakultet.

I, da, još uvijek čuva svoj prvi stari kompjuter kojega je dobio od oca.

KT