Ujedinjeno Kraljevstvo

Ujedinjeno Kraljevstvo prazne hotele pretvara u izolacijske prostorije za beskućnike


Vlada je najavila da će, kako bi se zaštitila populacija beskućnika, ona najugroženija i skupina najizloženija riziku od zaraze "koronavirusom", biti smještena u hotelima i uredima naredna tri mjeseca.

 

Guardian piše, a prenosi Aleteia kako je ideju o upotrebi neiskorištenog hotelskog prostora i praznih uredskih zgrada iznjedrila Louise Casey, koja je bila savjetnik za pitanja beskućnika bivšem premijeru Tonyju Blairu. Procjenjuje kako će biti potrebno oko 45 000 soba kako bi se pomoglo u izolaciji svih beskućnika.

Budući da je mnogo hotela prazno zbog nedostatka turista, a mnogi uredi su zbog epidemije zatvoreni, ta opcija je odabrana kao jeftinija alternativa bolničkom smještaju. U veljači premijer Boris Johnson dao je Louise Casey da raspolaže s 236 milijuna funti kako bri riješila taj problem. Većina tog novca bit će uplaćena na račune hotela za sljedeća tri mjeseca.

Beskućnici su u posebnoj opasnosti od zaraze, jer velika većina njih nema pristup stanicama za pranje ruku, a socijalno distanciranje je praktički nemoguće. A noćna skloništa u kojima su beskućnici boravili su poseban rizik za izbijanje zaraze jer oni u tim uvjetima spavaju na podovima jedni pokraj drugih, a ta nemogućnost distanciranja pogoduje širenju koronavirusa.

U hotelima je smješteno već oko 300 beskućnika, a očekuju se da će ih doći još predstojećeg vikenda. Prije smještanja u sobe i dozvole za ulazak u izolirane prostore, oni će biti testirani na virus. Ti testovi će se provoditi i tijekom njihove izolacije, ali treba napomenuti kako nisu rekli da će odbiti one koji su zaraženi.

T.M.I., KT