„Urbi et Orbi“ putem televizije pratilo 17,4 milijuna Talijana


Izvanredni „Urbi et Orbi“ za prestanak pandemije koronavirusa kojega je papa Franjo održao u petak, 27. ožujka, u izravnom prijenosu pratilo je čak 64 % televizijske publike u tome trenutku u Italiji, dok je imao više od dva milijuna pregleda na webu.

Foto: Avvenire

Foto: Avvenire

Sveti Otac koji se sam po kiši uspinje u predvorje bazilike Sv. Petra, prazan trg, njegova snažna poruka koja je odzvanjala Berninijevim kolonadama te blagoslov Urbi et Orbi (Gradu i svijetu) prilijepili su milijune Talijana ispred malih ekrana u njihovim domovima u petak, 27. ožujka između 18 i 19 sati. Istovremeno milijuni ljudi širom svijeta zahvaljujući elektronskim medijima bili su duhovno ujedinjeni u molitvi s Papom.

Takva gledanost u Italiji nije se dogodila godinama unazad. Događaj s Trga Sv. Petra bio je gledaniji i od čuvenog glazbenog festivala iz San Rema, koji se smatra jednim od najgledanijih tv programa na Apeninima. Usporedbe radi Urbi e torbi pratilo je 17,4 milijuna Talijana putem televizije dok je posljednji San Remo pratilo oko 10 milijuna gledatelja, što je tada predstavljalo 53,2 % udjela gledateljstva prenosi Avvenire.

Molitvu s vatikanskog trga prenosili su državna talijanska televizija: RAI, kao i Canale 5 te TV 2000 koja je u vlasništvu Talijanske biskupske konferencije. Vatican media je radila produkciju događaja te je signal potpuno besplatno dijelila sa svima koji su ga željeli preuzeti, a među njima su bili i BHRT i FTV u Bosni i Hercegovini, kao i HRT te Laudato TV u Hrvatskoj. Osim toga procjenjuje se da je još pola milijuna Talijana Papu slušalo putem radio postaja.

Televizijskim podacima svakako treba dodati i one s portala i društvenih mreža koji su preuzeli signal Vatican media, među kojima je bila i Nedjelja.ba, koji kažu da je izvanredni Urbi et Orbi pratilo dodatnih 2,2 milijuna gledatelja.

Svi ovi podaci pokazuju veliki uspjeh inicijative Svetoga Oca koja je već ocijenjena povijesnom, dok su fotografije samoga Pape kako blagoslivlja prazan Trg Sv. Petra obišle svijet, a posebno su dijeljene i na društvenim mrežama.

D. K., KT