Većina Europljana živi u gradovima


Kako se može vidjeti iz statističkih podataka čak 75% Europljana živi u gradovima. Prema predviđanjima u nadolazećim desetljećima do 2050. taj postotak trebao bi narasti do nevjerojatnih 84%.

Na temelju predviđenih prosječnih godišnjih stopa rasta stanovništva između 2020. i 2025. iz Visual Capitalista navode koji su najbrže rastući gradovi u Europi. Začuđujuće, Rusija, koja je poznata po prostranom kopnu, sadrži čak šest od 20 najbrže rastućih gradova u Europi.

Zanimljivo je da se Balashikha – najbrže rastući europski grad – nalazi samo 25 km izvan Moskve. Brza ekspanzija na periferijama glavnih gradova poput ove obično se pripisuje fenomenu koji se naziva urbano širenje.

Iako se predviđa da će Balashikha u sljedećih nekoliko godina doživjeti najbržu godišnju stopu rasta (2,01%) u regiji, kada se suprotstavi drugima na globalnoj sceni, ona se nalazi tek na 768. mjestu.

Važno je napomenuti da su europske stope urbanog rasta relativno niske u usporedbi s mnogim drugim dijelovima svijeta, poput Azije i Afrike. Tako se od 2020. do 2025. očekuje se da će najbrže rastući grad na svijetu, Gwagwalada u Nigeriji, rasti tri puta brže od najbrže rastućeg grada u Europi.

Ž.I., KT