Zagovornica pobačaja u Argentini umrla tijekom "legalnog pobačaja"


Argentinski su mediji izvijestili kako je jedna od najradikalnijih predvodnica pokreta koji zagovara ubijanje fetusa Maria de Valle Gonzalez Lopez umrla tijekom onoga što je nazvala "svojom operacijom pobačaja iz snova".

Imala je 23 godine i bila je vođa radikalne mladeži u općini La Paz u pokrajini Mendoza. Njezina smrt izazvala je žestoku raspravu o pobačaju u Argentini i dovela do poziva ženama da znaju kako taj postupak može nositi ozbiljne rizike.

Na dan 11. travnja Gonzalez Lopez bila je podvrgnuta legalnom postupku pobačaja u lokalnoj bolnici u La Pazu. Pokazalo se da je operacija za nju bila kobna. Ova činjenica bila je šok za javnost jer je ovo bila prva zabilježena smrt nakon odobrenja zakona o pobačaju donesenog 30. prosinca 2020. koji je u nekim slučajevima legalizirao pobačaj. Podsjetimo, prije je pobačaj bio ilegalan u Argentini.

Šutnja feministica koja okružuje smrt Marije del Valle Gonzalez Lopez zapanjujuća je.

Predvodnica pokreta za život Guadalupe Batallan na svom Twitteru objavila sljedeći zapis, napisavši: "Da je Maria umrla od pobačaja izvedenog u ilegali, feministice bi sravnile grad. Ali kako je Marija umrla tijekom legalnog pobačaja, njezina je smrt izbrisana."

Ž.I., KT