Zašto popularnim prikazima raja uvijek nešto nedostaje?


Raj nije mjesto "u oblacima" već vječni i prisni odnos s Bogom.

Foto: Ilustracija, pixabay.com

Foto: Ilustracija, pixabay.com

Raj je često prikazan na slikama ili u popularnoj kulturi kao fizičko mjesto, poput prostora "u oblacima". Ipak, ova, i druge ilustracije raja padaju na prvom ispitu i ne potiču čovjeka da žuri u svome životu kako bi se na kraju skrasio u konačnom domu.

Sv. Ivan Pavao II. razmišljao je o raznim slikama raja na općoj audijenciji koju je održao 1999. te objasnio da raj nije mjesto u oblacima već je više prisan odnos s Bogom, piše aleteia.org.

U kontekstu Otkrivenja znamo da raj ili sreća u kojem ćemo se naći nije apstrakcija niti fizičko mjesto na oblacima, već živi i osobni odnos Presvetim Trojstvom.

To je čovjekov susret s Ocem koji se događa u uskrslom Kristu kroz zajedništvo Duha Svetoga.

Uvijek je potrebno zadržati određenu suzdržanost u opisivanju tih „krajnjih stvarnosti“, jer je njihovo prikazivanje uvijek nezadovoljavajuće. To je teško opisati i riječima, a kamoli naslikati, jer se ne podudara s čovjekovim očekivanjima o tome kako bi raj fizički trebao izgledati.

On nije palača na oblacima već stvarno i intimno mjesto na kojem ćemo biti u savršenom sjedinjenju s Bogom i svima onima koji su s njim. Iako to možda ne razumijemo u potpunosti, možemo biti sigurni da će to biti mjesto svjetlosti, sreće i mira.

Ž.I., KT