Zbog selektivnog pobačaja više od 45 milijuna djevojčica nije rođeno


Organizacija „Terres des Homme“ u Italiji objavila je poražavajuće podatke o djevojčicama i djevojkama u svijetu koje su žrtva nasilja. Svake godine oko 12 milijuna djevojaka mlađih od 18 godina prisiljeno je na brak, a oko dva milijuna mlađih od 15 godina ostanu trudne.

Ilustracija: Žene žrtve nasilja

Ilustracija: Žene žrtve nasilja

Najporazniji podatak koji iznosi ova organizacija, a prenosi Vatican news, je taj da je u razdoblju od 1970. do 20017. u svijetu napravljeno više od 45 milijuna pobačaja ženske djece i to zbog selektivnog abortusa. Uz to ni procjene za narednih 10 godina nisu najoptimističnije jer će prema istima do 2030. oko 68 milijuna djevojčica biti podvrgnuto genitalnim osakaćenjima, 130 milijuna djevojčica i dječaka bit će isključeno iz škole kako bi ih se iskorištavalo na skromnim i slabo plaćenim poslovima.

Prema izvješću, svake godine 12 milijuna djevojčica u svijetu mlađih od 18 godina je prisiljeno na sklapanje braka, često s puno starijim muškarcima, a oko 2 milijuna djevojčica mlađih od 15 godina zatrudni. To su tinejdžerice nespremne za trudnoću, a jedna od dvije takve trudnoće nije željena. Posebno je dramatično da su djevojčice i djevojke s invaliditetom, žrtve nasilja deset puta više od svojih vršnjakinja bez invaliditeta. Te su osobe često diskriminirane od samoga rođenja jer u mnogim zemljama novorođena djeca s invaliditetom se prepuštaju umiranju ili gotovo nikada ne budu registrirana u matičnim uredima te tako nemaju pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanaju i socijalnim uslugama.

Iako se većina ovih podataka odnosi na zemlje tzv. „trećeg svijeta“, ipak je i situacija u mnogim europskim zemljama daleko od idealne. Samo u Italiji u prošloj 2018. je zabilježeno 5 990 slučajeva zlostavljanja maloljetnica što je za 3% više u odnosu na prethodnu godinu, a čak 43 % više u odnosu na 2009. U protekloj godini trećina žrtava pretrpjela je zločine unutar obitelji, u ambijentu koji bi ih trebao najviše zaštititi.

Ovi podaci samo pokazuju kako je za istinsku zaštitu djece u obiteljima potrebno prije svega obraćenje srca kako bi se poštovalo ljudsko dostojanstvo i život koji je uvijek Božji dar.

KT