Seksizam – što je to?!


Aktualnu hrvatsku predsjednicu i, eto, nogometnu izbornicu-volenterku, kritičari, baš zbog sveprisutnosti, podsjećaju kako bi se trebala ugledati na ono što su Dalić&Vatreni promovirali tijekom ljetne ruske bajke: poniznost, skromnost, diskretnost i umjerenost.

 

Piše: Josip Vričko

Jučer (2. IV.) je Sveti Otac u dokumentu Isus živi (Chirstus vivit) poručio, uz ino, i kako Katolička Crkva mora priznati mušku dominaciju u svojim redovima i seksualno zlostavljanje žena te popraviti svoj ugled, osobito među mladima.

Uz to, papa Franjo je istaknuo da se Crkva može pridružiti pozivima na poštivanje ljudskih prava i ponuditi veći reciprocitet između muškaraca i žena, „iako se neće složiti sa svime što neke feminističke skupine predlažu“. Slijedom čega su neki razumjeli kako se Papa djelomice referirao i na prošlomjesečni slučaj, kada je sve žensko osoblje vatikanskog mjesečnika posvećenog pitanjima žena podnijelo ostavke, kazavši kako im novi muški urednik želi ograničiti autonomiju i staviti ih „pod svoju mušku kontrolu“.

Papa pozorni čitatelj

Rečeni je list, inače, prethodno objavio niz priča o tomu kako su svećenici seksualno zlostavljali redovnice i tretirali ih kao sluškinje. Sudeći prema citiranom dokumentu, rimski biskup pozorno čita vatikanski mjesečnik, koji se, evo, našao usred „ženske revolucije“.

Istovremeno, hrvatski tisak, općenito medije, pozorno prati i Kolinda Grabar Kitarović. No, hrvatska predsjednica u posljednje vrijeme nije zadovoljna onim što vidi. Štoviše, otvoreno zaziva da prestane trivijaliziranje njezina (konkretnog) državničkog rada kroz prizmu odijevanja, frizure, dijeta i sličnih nevažnih tema, koje, tvrdi, ona ne nameće. „To je gotovo nepodnošljivi seksizam“, ogorčena je prva šefica hrvatske države, nezadovoljna što je, eto, gledaju, prije svega, kao ženu.

U svijetu muškaraca, u kojemu, primjećuje, niti jedan njezin prethodnik na Pantovčaku nije dobio toliko medijskog prostora zbog novog odijela, cipela i slično. (Što je samo djelomice točno. Naime, Tuđmanova bijela odijela a la Broz i lenta preko prsa junačkih, bila su česta inspiracija čak i inozemnog tiska.) Jasno, Grabar Kitarović je ovu svoju primjedbu adresirala ponajprije na muške adrese, jer, parafrazirajmo novinarke vatikanskoga mjesečnika, uglavnom jači spol drži pod kontrolom većinu najvažnijih hrvatskih medija.

I, doista, treba kazati kako su novine posljednjih mjeseci posvetile značajan prostor predsjedničinoj liposukcijskoj dijeti, nakon koje je izgubila čak 17 kilograma. (Tesanje linije istom metodom premijera Andreja Plenkovića nije izazvalo toliku pozornost.) U čemu se mogao pročitati muški rukopis, ili - možda čak i prije - muško oko. Ali, treba kazati i kako je sama predsjednica, svojom sveprisutnošću, surađivala u ovoj raboti. Mada, ima i onih muških glava koji je brane, tvrdeći da se na ovu intervenciju odlučila zbog zdravstvenih, a ne estetskih razloga.

Muke s (vještačkim) trepavicama

A kada je o estetici riječ, ne treba smetnuti kako su (baš) žene poruzi izvrgnule još jedan „redizajnerski“ potez prve hrvatske predsjednice. Namjeravajući biti Kolinda umjesto Kolinde, Dalija Orešković, kazala je, ocjenjujući njezin mandat u emisiji Nedjelom u 2, kako bi joj dala čistu nulu jer nije uradila – ništa.

„Ajmo ovako: koja je njezina osnovna uloga? Brinuti o usklađenom djelovanju državne vlasti. Ja ne znam je li to zbog umjetnih trepavica ili što je potkapacitirana za funkciju koju obavlja, ali meni se čini da njoj nešto magli pogled na stvarno stanje u državi, u smislu kako njezini građani žive“, kazala je bivša predsjednica Povjerenstva za sukob interesa. Možemo (samo) zamisliti što bi se dogodilo - a držim to logičnim! - da je neki muškarac prvi primijetio nove (vještačke) trepavice šefice države?!

Vidjeli smo, Papa je spomenuo i feminističke skupine i jasno dao do znanja kako se Vatikan neće složiti sa svime što one predlažu. A jedna od feminističkih mantri svakako je i da nema muških i ženskih poslova. Hrvatska ju je predsjednica, dojma sam, predoslovno shvatila. Ali ne, dakako, onda kada se odlučila kandidirati za predsjednika/cu države. Već kada se počela miješati u posao Zlatku Daliću.

Naime, nakon neuvjerljiva početka europskih kvalifikacija nogometnih viceprvaka svijeta, najpoznatija navijačica Vatrenih kazala je kako bi ona malo više isturila napad i bila agresivnija... Samo su je čekali (muški) portali!

I, evo, objavljena je ekskluzivna vijest: „Kolinda smijenila Dalića“. Bila je to, istina, prvotravanjska šala, ali i izravna aluzija na predsjedničino miješanje tamo gdje joj mjesto nije. Jasno, kada je prvi hrvatski predsjednik određivao Ćiri Blaževiću tko će braniti na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj, nikomu na pamet nisu padale nikakve šale.

Muški uzor(i)

Doduše, legenda kaže kako je zapravo naočiti Dražen Ladić bio omiljeni vratar Nevenke Tuđman, predsjednikove kćerke jedinice. Pa bi se onda moglo kazati kako su žene - i u Francuskoj i u Rusiji - donijele sreću nogometašima. Možda je to alibi Kolindi za izlet u izborničke vode?!

A aktualnu predsjednicu i, eto, nogometnu izbornicu-volenterku, kritičari, baš zbog sveprisutnosti, podsjećaju kako bi se trebala ugledati na ono što su Dalić&Vatreni promovirali tijekom ljetne ruske bajke: poniznost, skromnost, diskretnost i umjerenost.

Je li i to seksizam?!