Anto Orlovac: Zaustavi se, čovječe


U dugogodišnjoj rubrici Zaustavi se, čovječe Orlovacčitatelje obogaćuje meditacijama kroz koje nudi poučne i poticajne komentare različitih tema – od onih vjerskih do aktualnih događaja. Dio opservacija, točnije 41 naslov iz 2009., sabran je u knjigu objavljenu 2013. u nakladi Katoličkog tjednika.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Iako su tekstovi mons. dr. Ante Orlovca u našem tjedniku kroz rubriku Zaustavi se, čovječe objavljivani samostalno, bez tematske sistematizacije, istoimena knjiga je prema srodnosti tema podijeljena u dva poglavlja – Bog u koga vjerujemo i Svijet koji nas okružuje.

Vjerske i životne istine


Na svima lako čitljiv, razumljiv i nenametljiv način kroz riječi Svetoga pisma i brojne konkretne primjere svakodnevnog života, autor približava bitne vjerske i životne istine pozivajući čitatelja da se u svojoj životnoj užurbanosti zaustavi i razmisli o sebi, Bogu i svijetu, te pronađe odgovore na pitanja poput ovih: Je li Bog osvetnik?, Isusov i naš život – tragedija ili hepiend?, Ići za životom ili trčati za smrću?... Pozornost čitatelja privući će i opomene (Ne odgađaj obraćenje!), ali i savjeti kako stranputice izbjeći (Roditelji, zašto niste „zarežali“?) te kako moliti (Molitveni internet). „Nadahnuće u pisanju mi je uvijek bila najprije Božja riječ iz Svetoga pisma. Ona ima trajnu, nepotrošivu vrijednost. Drugi izvor tema nudio mi je svakodnevni život, pitanja koja mi je netko kao svećeniku postavio, događaji o kojima se pisalo i govorilo, njihova nelogičnost ili čak bizarnost koja jednostavno izaziva osvrt i kritiku“, naveo je mons. Orlovac uvodeći nas u svoju knjigu.

Duhovitost i ironija

Autor u svojim meditacijama kritički progovara o nasilju, ovisnosti, eutanaziji, otuđenosti suvremenog čovjeka, nedostatku ljubavi...  „U nekim temama je primjetna doza ironije jer mi se učinilo da određene situacije jednostavno zahtijevaju i razgolićuju određene neprihvatljive stavove“, naveo je svećenik, crkveni pravnik i povjesničar koji je, pak, neke ozbiljne situacije razmrsio služeći se duhovitošću, kao u tekstu Sagriješio sam nosom koji će nas podsjetiti na sve načine upadanja u grijeh, pa i na onaj kada čovjek „gura nos“ u tuđe stvari. Kroz obilje aktualnih tema mons. Orlovac naglašava nužnost i važnost okretanja Bogu i nastojanja življenja u skladu s Njim i Njegovim zakonima. Stoga čitanje i razmišljanje o sadržaju ove knjige može poslužiti kao svojevrsna duhovna obnova koja će čitatelja osvježiti novim spoznajama, zasigurno korisnim za neke bolje i sigurnije korake kroz život.