Vinko kard. Puljić: Iz župnikove torbe


Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije objavio je knjigu Iz župnikove torbe u kojoj iz perspektive župnika autor Vinko kard. Puljić jednostavnim i zanimljivim jezikom progovara o duhovnim i životnim temama.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Knjiga sadrži 54 priče koje su od 12. siječnja 2014. do 1. svibnja 2016. svakog drugog tjedna objavljivane u rubrici Iz župnikove torbe u Katoličkom tjedniku. Čitatelji su taj zanimljiv sadržaj iz župničkog života brzo zavoljeli i rado pratili, premda im je autor pod pseudonimom Župnik bio posve nepoznat.

Na obljetnicu pohoda

S obzirom na pozitivne reakcije javnosti na te duhovno-životne crtice, Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije odlučio ih je objediniti u knjigu koja se prigodno pojavljuje na prvu obljetnicu pohoda pape Franje Sarajevu, a za tisak je zadužena tiskara Suton iz Širokog Brijega. Urednik i autor predgovora je glavni urednik Katoličkog tjednika Josip Vajdner, lekturu je uradila Kristina Žuljević, a grafičko oblikovanje potpisuje Marijo Gracić.
„Dajući da u prvom redu progovori snaga, u rečenice uhvaćenih, misli i iskustava, tek po ukoričenju objavljenih radova otkrivamo da je njihov tvorac dugogodišnji pastoralac i duhovnik, a potom nadbiskup vrhbosanski i kardinal Svete majke Crkve: Vinko Puljić. Čitajući njegova razmišljanja, pisana andrićevski razumljivim i jednostavnim rječnikom, otkrivamo duh jednoga vremena te pastoralne izazove kojima Župnik pristupa sa svevremenim vrjednotama izniknulim na vjeri u Isusa Krista. Kroz susrete s plejadom najrazličitijih likova i u mnoštvu specifičnih situacija, razaznajemo što je zapravo župnik u svome prirodnom okružju“, zapisao je u predgovoru urednik Vajdner.

Pregršt događaja

Ovo djelo sa 190 stranica, privlačnim ilustracijama i otisnuto u tvrdom uvezu tematski je podijeljeno na tri poglavlja koja se po svojem sadržaju, mislima i porukama isprepliću tvoreći skladnu cjelinu – Duhovna zvanja, Pastoralni izazovi i Životne teme. Svaki segment donosi tekstove iz kojih se da iščitati velika ljubav, odgovornost i solidarnost prema bratu čovjeku. Prvi dio knjige nenametljivo podsjeća na bitnu zadaću svakog župnika koji u svojoj sredini treba brinuti o budućim duhovnim zvanjima i poticati ih svojim primjerom i savjetom, ali i na činjenicu da su ona plod molitve pojedinca i vjerničke zajednice.

Prema urednikovim riječima, u drugom poglavlju autor iz svoje životne torbe nudi pregršt događaja kojima je bio svjedokom, te kroz napisane riječi sada iznosi svoje iskustvo poučavajući o kršćanskim vrjednotama. Stoga, dodaje on, u cjelini čitatelj može profitirati koristeći znanje iz jednostavnih kateheza. U središnjem i najopsežnijem odjeljku knjige tako pronalazimo niz poučnih naslova Kumovanje i krštenje, Krsni list, Vračanje, Isplatilo se postati svećenik, Mješovita ženidba

Pouke o životu

Posljednje poglavlje donosi životne teme koje su opet vezane za vjernički i vjerski život i svakodnevne situacije i izazove u životu ljudi, kako katolika, tako i svih drugih. Ranjeno dječje srce, Siromah, Gdje smo pogriješili?, Blago vama jer imate Papu, Odbačeni čovjek i sebična majka i Praznovjerje neki su od tekstova u kojima će čitatelji za sebe zasigurno naći i pokoji savjet za bolji život, a mlađi svećenici valjane smjernice za svoje djelovanje.

„Osim toga, životne teme upućuju na činjenicu da je i svećenik društveno biće te kao takav upućen sudjelovati u životu šire zajednice. Odatle nam i Župnik iz svoje torbe daje zgode s međureligijskom i ekumenskom tematikom te upozorava na očuvanje ljestvice vrjednota u političkom životu zajednice“, istaknuo je urednik ocijenivši kako ova zbirka Župnikovih razmišljanja, koja zbog svoje forme i čovjeku bliske jednostavnosti, predstavlja pravu rijetkost na hrvatskom govornom području, ukazuje na snagu svjedočenja nasuprot običnu propovijedanju.

Za sve generacije

Prema riječima urednika, s obzirom da je riječ o nizu tekstova koji predstavljaju zasebno zaokružene misli, knjigu nije nužno čitati u kontinuitetu od korice do korice. Stoga je ovo djelo, smatra on, privlačno štivo i za mlađe naraštaje, a svećenicima u pastoralu može pružiti živo pomagalo za spremanje vjeronaučnih kateheza i propovijedi.