Sjemeništarac na prijemu kod pape Franje


Na Prvi svjetski dan siromašnih, 19. studenoga, u bazilici Sv. Petra u Vatikanu na kraju euharistijskog slavlja, koje je predvodio papa Franjo, na orguljama je svirao mladi Petar Kolak iz župe Skopaljska Gračanica.

Prije početka mise članice Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije iz Bugojna s. Mira Bliznac i s. Ivanka Mihaljević predstavile su Papi „malog orguljaša“ Petra koji je od ove jeseni sjemeništarac Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku. U kratkom susretu papa Franjo zanimao se za djelovanje Školskih sestara franjevki te se rado prisjetio svoga pohoda Sarajevu, 6. lipnja 2015.

Blagoslovio je sestre i sjemeništarca Petra te im poželio ustrajnost na Kristovu putu i rast u vjeri preporučivši se osobno u njihove molitve.

Petar je izveo na orguljama pojedina djela hrvatskih skladatelja Franje Dugana i Mate Lešćana kao i jednu vlastitu kompoziciju.

Prije nekoliko godina Petra Kolaka (15), dječaka iz Donje Ričice u župi Srca Marijina - Skopaljska Gračanica (Uskoplje), ljubav prema orguljama i liturgijskoj glazbi dovela je do poznanstva sa sestrama u Bugojnu, a onda i do bugojanskih orgulja. Sestra Mira Bliznac, orguljašica i voditeljica župnih zborova u Bugojnu, približila mu je ljepotu crkvene glazbe i orgulja. S. Stella Okadar, boraveći na ljetnom odmoru u rodnom Bugojnu, ostala je zadivljena prizorom dječaka za orguljama u župnoj crkvi. Njegov zanos, umijeće, žar i ljubav prema orguljama, koje je svojim sviranjem prenosio na slušatelje, potaknuli su ju da podrži talent ovoga djeteta. Ta istinska želja s. Stelle te zalaganje sestara u Bugojnu prerasla je dotle da je dovela Petra do susreta s Papom i sviranjem na orguljama bazilike Sv. Petra u Vatikanu.

Petar je 19 studenoga, zajedno sa sestrama bio i gost Radio Vatikana gdje je ispričao zanimljivu priču o svom putu od prvih nota na staroj elektroničkoj klavijaturi do velikih orgulja u bazilici Svetoga Petra.

Istoga dana, u crkvi Svetog Jeronima, na poziv rektora Hrvatskog papinskog zavoda mons. Bože Radoša, sudjelovali su na misnom slavlju i animirali pjevanje.

Inače, Petar Kolak rođen je 2002. u selu Donja Ričica od oca Drage i majke Dijane i dio je vjerničke zajednice Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici (Uskoplje).

KT