Studenci kod Ljubuškog

Velika devetnica u slavu Srca Isusova


Župnik don Ivan Štironja naumio je provesti Veliku devetnicu u slavu Srca Isusova u Studencima.

Na prvi petak u mjesecu, 6. listopada, tijekom misnog slavlja koje je predvodio biskup Ratko Perić, župnik don Ivan Štironja pozvao je župljane i štovatelje ljubavi Srca Isusa preko župnika iz drugih župa na pobožnost „Devet prvih petaka“ u mjesecu, s ispovijeđu, sudjelovanjem u večernjoj misi i pričesti kao naknada za tolike uvrjede koje se nanose neizmjernoj Ljubavi Oca, Sina i Duha Svetoga.

Biskup Perić je u nadahnutoj propovjedi podsjetio na dugu povijest i veliki značaj pobožnosti Srcu Isusovu.

„Sva pobožnost počiva na Isusovoj rečenici: 'Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.' (Mt 11,29). Riječ je o 'jarmu' ili nevoljama, o našem pogledu i ljubavi prema Srcu Isusovu koje je puno blagosti i poniznosti ako želimo naći spokoj dušama svojim“, naglasio je, između ostalog, biskup Ratko napomenuvši i kako Isus govori o postu, pokori, požrtvovnosti, mrtvenju i zadovoljštini koja se daje njegovu Srcu kao naknada za tolike grijehe, a najveći dan pokore u godini jest Veliki petak – stoga je razumljivo da je i ova pobožna praksa pokore vezana uz petak, prvi petak u mjesecu.

Pobožnost je pokrenuta u znak štovanja prema Božanskomu Srcu i zahvalnosti što je župa Studenci u ljubuškom kraju, na svoj 90. rođendan 1998., uzdignuta na razinu Biskupijskoga svetišta. Pobožnost će trajati od listopada 2017. do lipnja 2018. kada se slavi svetkovina Presvetoga Srca Isusova.

KT