Blagoslov spomen ploče poginulim Kulinčanima u II. svjetskom ratu


Na svetkovinu Svih svetih misno slavlje na mjesnom groblju u Kulini kod Dervente u Bosanskoj Posavini domaći župnik Mato Marijić blagoslovio je spomen obilježje poginulima i nestalima iz te župe u Drugom svjetskom ratu.

Na dvije spomen ploče postavljene na kapelici u groblju Sv. Josipa u Kulini ispisana su imena 100-tinjak poginulih i nestalih mještana u Drugom svjetskom ratu iz župe Sv. Petra i Pavla u Kulini. Kao domaći sin u prigodnoj homiliji župnik Marijić je naglasio kako je stotinjak njihovih sumještana svojom žrtvom zaslužilo da im na tom svetom mjestu budu ispisana imena te datumi njihova rođenja i smrti, da ih ne smijemo zaboraviti ni u svom sjećanju, a ni u svojim molitvama. Naglasio je kako je to bila velika tragedija za cijelo selo koje je u vrijeme Drugog svjetskog rata brojilo 600-tinjak mještana.

Poginuli su bili uglavnom muškarci u najboljim godinama. Među njima je bio i domaći sin - svećenik fra Efrem Ćosić, koji je u tom ratu stradao kod Tuzle. Sinovi njegova brata Ilije: Ivan, Mate, Pero i mons. Ante - župnik u Brezi kod Sarajeva, bili su inicijatori i donatori toga spomen obilježja.

Nažalost, nakon posljednjega rata cjelokupno stanovništvo Kuline je protjerano i izbjeglo, a danas ih se tu vratilo i živi za stalno tek troje.

Na Dušni dan župnik Marijić i derventski župnik Ivo Kopić s 30-ak su vjernika slavili misu na groblju Buban u Velikoj Bukovici - vjerojatno najstarijem groblju u BiH, koje broji 430 godina svoga postojanja.

Radost tih dana Kulinčanima je bio i nedavno osvijetljen toranj župne crkve te je prvi puta u predvečerje svetkovine Svih svetih kulinska ljepotica potpuno svjetlom bila obasjana. Sada je ona na kulinskom brežuljku pravi mali svjetionik prolaznicima toga kraja.    

B.Lukačević/KT