Blagoslovljen kamen temeljac i gradilište novog samostana na Plehanu


Predvodeći u ponedjeljak 8. srpnja euharistijsko slavlje u prepunoj novoj župnoj crkvi Sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini, vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić svečano je blagoslovio gradilište i kamen temeljac za novi samostan.

Uz kardinala suslavili su: plehanski župnik fra Anto Tomas, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić te još 30-ak svećenika.

Radost toga događaja s malim stadom plehanskih povratnika i trojicom franjevaca, koji tu žive i djeluju, svojom su nazočnošću podijelili mnogobrojni vjernici ovoga dijela Bosanske Posavine raseljeni diljem svijeta, visoki dužnosnici i brojni predstavnici političkih vlasti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske te predstavnici svih vjerskih zajednica u BiH.

Gnijezdo zajedništva i oaza molitve

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić je pojasnio ulogu i važnost gradnje samostana u kojem se, kako je rekao, redovnici živeći zajedno odgajaju za poslušnost nesebičnost, velikodušnost te sposobnost ostvarivanja triju svojih zavjeta: poslušnosti, čistoće i siromaštva. „Samostan je gnijezdo koje odgaja čovjeka da sazrijeva u vjeri, odanosti Bogu i raspoloživosti za služenje Crkvi. Zato i ovaj samo nastavlja tradiciju, jer on je jedna nova obitelj u kojoj sazrijevamo u kršćanskoj ljubavi. Nema ljubavi bez žrtve ni žrtve bez poniznosti. Zato je važno ovo zdanje doživjeti kao gnijezdo zajedništva, bratstva, ali i kao oazu u kojoj će se istinski moliti. Samostani su bili posebna škola molitve, ali i na svoj su način kroz život vjere i molitvom odgajali kulturu, utkavši vjeru u kulturu naroda“, rekao je među ostalim nadbiskup Vinko.

Pojašnjavajući simboliku kamena temeljca posvijestio je da on označava Isusa Krista – čvrstu stijenu na kojoj gradimo život vjere te ustvrdio: „Kamen temeljac je simbolika, ali i poruka da u svemu što živimo i radimo oslanjamo se na Krista, jer je on kamen zaglavni. Važno je znati na čemu gradimo svoj osobni i zajednički život i biti svjesni da dio sebe ugrađujemo u to zdanje.“
Posebno se osvrnuo na žrtvu koju su podnijeli pokojni branitelji te poručio da moleći za njih moramo cijeniti i voljeti ono za što su oni ginuli. O tomu, kako se istaknuo, uvelike ovisi i povratak stanovnika toga kraja na svoja ognjišta.

Hrabro nositi svoj križ

Svjestan uvjeta u kojima žive povratnici ohrabrio ih je podsjetivši da svako vrijeme ima svoju težinu, križeve te ih pozvao da se ne daju shrvati od beznađa, nego da dodirujući Isusa dopuste da ih On ozdravlja, jača, pomogne dostojanstveno nositi križ i hrabro graditi budućnost.
Upozorio je da su i predstavnici vlasti i predstavnici Crkve pozvani zajedno se zauzimati za izgradnju i obnovu tih porušenih krajeva. „Pozvani smo hrabro nositi svoj križ i tako mladima svjedočiti vjeru, nadu i pouzdanje u Boga. To je smisao kamena temeljca - onoga na kojega se oslanjamo, s kime računamo kako bi budućnost mogli gradili. Želim da ova svečanost probudi u nama pouzdanje u Boga, da s Bogom računamo, pa će i čovjek imati više mjesta u mome životu. Kao što samostan odgaja za zajedništvo i bratstvo tako i euharistija nas odgaja za zajedništvo i bratstvo da bi više sloge i zajedništva među nama bilo“, poručio je kardinal Puljić.
Na kraju mise slijedila je procesija iz crkve do gradilišta gdje je, uz prigodan program kojega je vodio samostanski vikar fra Franjo Dalibor Stjepanović, nadbiskup blagoslovio kamen temeljac i gradilište.

Obećavši svoju financijsku pomoć u gradnji tog važnog objekta na Plehanu prigodnim riječima obratili su se nazočni visoki dužnosnici: u ime Vlade RS-a Srebrenka Golić, zamjenica predsjednice Vlade RS u ime premijera RH Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, u ime zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslav Jeleč te predsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović.
U kamen temeljac, koji je isklesao i obradio plehanski povratnik Marko Princip ugrađena je povelja o gradnji samostana koju su uz kardinala potpisali plehanski gvardijan Tomas i provincijal Bosne Srebrene Marinčić.

Slavlje je pjevanjem uveličao zbor župe Male Gospe iz Ulica kod Brčkog predvođen na orguljama s. Ivankom Darojković iz Slavonskog Broda.

Vjernici plehanskog kraja svoju su radost i veselje na taj veliki povijesni događaj pokazali nastavljajući druženje uz kolo i pjesmu.

Dizanje iz pepela

Valja podsjetiti da je početkom 18. stoljeća na tadašnjem širem plehanskom području osnovana prva župa, a prvi samostan sagrađen je 1874.

Nakon što su zauzeli Plehan i cijeli taj kraj, vojska RS-a je 2. srpnja 1992. s dvije tone eksploziva porušila velebnu plehansku župnu crkvu Sv. Marka, prilikom čega je porušen i samostan sagrađen 1932.

U narednim danima u potpunosti su razoreni i devastirani ostaci samostana i svih popratnih zgrada, kao i sve kuće, a katolički je puk morao u izbjeglištvo. Prvi se na Plehan vratio tadašnji gvardijan fra Ivan Ćurić, koji je na temeljima gospodarskih zgrada započeo gradnju privremenog samostan u kojem sada u nedovoljnim uvjetima žive i djeluju trojica franjevaca. Uz pomoć plehanskog puka i donacija podignuta je nova plehanska crkva, koja se iznutra polako obnavlja.

U ovoj povratničkoj župi u kojoj je prije posljednjega rata živjelo 8 120 Hrvata katolika, a danas tek 90-ak uglavnom starijih i nemoćnih, žive i djeluju trojica franjevaca na čelu s gvardijanom fra Antom Tomasom.

Budući da u Plehanskom distriktu trenutno živi i djeluje 15 franjevaca izgradnja novoga samostana omogućit će im bolje uvjete, napose u starosti kada dolaze u mirovinu.

B.Lukačević/ KT