Čerigaj: Obilježeno 176 godina od dolaska franjevaca u Hercegovinu


Godišnjica dolaska franjevaca u Hercegovinu obilježena je, 24. svibnja, svetom misom na Čerigaju kod Širokoga Brijega. Euharistiju je predslavio fra Mladen Vukšić, posuški župnik.

Foto: ABCPortal.info

Foto: ABCPortal.info

U izjavi za jabuka.tv gvardijan franjevačkog samostana u Širokom Brijegu fra Ivan Marić istaknuo je kako je "Čerigaj mjesto predradnji evangelizatorskog poduhvata franjevaca".

"U to doba Bosna i Hercegovina je bila misijsko područje od posebne skrbi Svete stolice. Fratarska želja je bila da se trajno nastane u ovom području da ispune Isusov nalog 'Idite po svem svijetu i propovijedajte evanđelje'. Prema tadašnjim mogućnostima fratri ovdje na Čerigaju nalaze utočište. Već tada planiraju s gradnjom crkve i samostana na Brijegu gdje se i danas nalaze", kazao je fra Ivan podsjećajući kako je Čerigaj i danas čuvar franjevačke baštine cijele Hercegovine.

Fra Vendelin Karačić je istaknuo kako je sve ono što je doznao franjevcima vezano uz samostan u Kreševu.

"Ovdje je župnik sa svojim kapelanom bio već od 1800. Ranije se spominje župa Blato koja je pokrivala i ovo područje i prostor zapadno od rijeke Lištice. Osamostaljuje se hercegovačka franjevačka zajednica da mi mogla djelovati", kazao je fra Vendelin podsjećajući kako je ovoj obljetnici prethodila trodnevna duhovna obnova.

Čerigaj je smješten na uzvisini te je zbog toga od milja zvan "orlovsko gnijezdo", odakle su fratri počeli "nadlijetati" ovaj kraj i cijelu Hercegovinu ne bi li potaknuli duhovni, kulturni i civilizacijski razvoj kakav su viđali po Europi dok su se školovali u prvom redu za svećenike – duhovnike svome narodu, a zatim i za doktore (fra Mato Nikolić), kirurge (fra Mihovil Sučić), profesore na taj način donoseći u BiH umijeća koja će oplemeniti čovjeka i cijelu BiH.

Ž.I., KT