Bos. Gradiška

Četrnaesta obljetnica ubojstva mons. Kazimira Višatickog


U župnoj crkvi Sv. Roka u Bosanskoj Gradišci, 17. studenoga, obilježena je četrnaesta godišnjica ubojstva mons. Kazimira Višatickog, župnika i dekana.

Euharistiju je predslavio mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, u koncelebraciji s dvojicom braće pokojnika, mons. Karlom i preč. Adolfom te još osmoricom svećenika među kojima je bio župnik p. Tomislav Topić. Nazočilo je 15-ak časnih sestara i oko 100 vjernika.

U svojoj propovijedi biskup je, sjećajući se vlč. Kazimira, iskazao zahvalnost za njegovo svjedočanstvo vjere koju je jačao svagdanjom molitvom, moleći sam te druge potičući i učeći moliti.

"Vjera nadahnjuje ljubav, a ljubav čuva vjeru. Njegov život i nasilna smrt svjedoče nam kako se živi vjera, kako se ide stopama evanđelja tj. stopama Isusa Krista. Ono što čini kršćanina autentičnim jest življenje svagdanjeg života s istim osjećajima kao i Krist", rekao je mosn. Semren.

Pred kraj sv. mise vjernici, predvođeni biskupom i svećenicima, u procesiji su se uputili do mjesta ubojstva mons. Kazimira, a na kojem se sada nalazi spomen ploča te izmolili opijelo. Potom je upriličeno druženje.

Mons. Kazimir rođen je 1939. u Čatrnji kod Bosanske Gradiške, a za svećenika je zaređen 1963. Djelovao je u župama: Stara Rijeka, Prnjavor, Dolina, Drvar i Budžak, a za župnika u Bosanskoj Gradiški imenovan je 1999. U večernjim satima 18. studenog 2004., u župnoj kući u Bosanskoj Gradišci je ubijen.

KT