Zenica

Dan sredstava društvenih komunikacija i promocija „Katoličkog tjednika“


Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, 54. po redu, koji se u Bosni i Hercegovini obilježava posljednje nedjelje u rujnu proslavljen je i u župi Sv. Josipa u Zenici uz promociju „Katoličkog tjednika“ i portala „Nedjelja.ba“.

Na poziv župnika don Davora Topića pučku sv. misu na kojoj je sudjelovalo oko 130 vjernika predslavio je domaći sin don Dražen Kustura, predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije.

U prigodnoj propovijedi don Kustura je najprije podsjetio na temu Papine poruke za ovogodišnji Dan medija Da možeš pripovijedati svome sinu i unuku (Izl 10,2) – Život postaje povijest napomenuvši kako je Sveto pismo najljepša priča koju je Bog darovao ljudima, ali da ono ne ostaje samo priča nego aktualnost koju valja prihvatiti, o njoj razmišljati i živjeti. „Ono čime se hranimo, što čitamo i gledamo, u bitnom utječe i oblikuje naša uvjerenja i naša ponašanja“, kazao je propovjednik dodavši kako sredstva društvenog priopćavanja sama po sebi nisu ni dobra niti loša nego su pojedinci ti koji ih mogu koristiti dobro ili loše. „Svjesni smo da je danas u brojnim medijima prisutna želja za senzacijom, nasiljem, tračevima i neistinom. To se često zna prenijeti i u našu svakodnevnicu. Stoga smo potrebni dobrih i istinitih priča, onih koji služe na izgradnju nas kao pojedinaca, ali i cijele zajednice“, napomenuo je don Dražen te napomenuo kako Vrhbosanska nadbiskupija ima Katolički tjednik i portal Nedjelja.ba koji su mediji u službi nove evangelizacije. „Nikada se kod susjeda ne informiramo o onome što se događa u našoj obitelji. Isto tako o događajima u Crkvi trebali bi se primarno informirati u našim medijima“, istaknuo je glasnogovornik nadbiskupije uz poticaj svima da u svojoj svakodnevnici teže za dobrim pričama, čuvaju se laži i nasilja te da šire i čuvaju dobar glas o drugomu.

Na kraju sv. mise župnik Davor je zahvalio gostu na predvođenju sv. mise te je pozvao vjernike da po izlasku iz crkve uzmu za sebe primjerak Katoličkog tjednika te da promiču tjednik koji je u službi nove evangelizacije.

KT